Nálev a odvar nejsou totéž: Jak správně připravit bylinky

Jsou půvabné, krásně voní a pečují o naše zdraví. Bylinky jsou zkrátka opravdový zelený poklad. Abychom ale jejich vlastnosti využili na maximum, je třeba se s nimi naučit správně pracovat. Prozradíme, jak je správně připravit.

Nálev

Nálev se připravuje především z květů, listů nebo natě. Do šálku se vloží zhruba 1 až 2 vrchovaté lžičky sušené drogy, případně dvojnásobné množství čerstvé bylinky. Poté se zalije 250 ml vroucí nebo horké vody a nápoj se nechá 5 až 20 minut louhovat. Květy se většinou louhují krátce, delší čas je třeba si vynahradit pro natě.

Jakmile uběhne určený čas, nálev se slije přes sítko, a ještě vlažný se popíjí. Pokud mezitím příliš vychladl, je možné ho opatrně přihřát, aniž by se přivedl k varu.

Odvar

Tužší části léčivých rostlin, to znamená hlavě kořeny, kůra, plody, semena a dřevnaté stonky, se připravují nejčastěji jako odvar. Nejdříve se přivede voda k varu. Jakmile začne vařit, bylinka se do ní vhodí a na mírném plamenu se zhruba 5 až 20 minut vaří. Na 250 ml vody se obvykle používá 1 čajová lžička až 1 polévková lžíce bylinky. Pokud je jemně mletá a má podobu prášku, stačí menší množství. Jestliže je drcená nebo řezaná, dává se jí spíše více. Po povaření se odvar scedí a může se pít. Aby vydržel déle teplý, lze ho přelít do termosky či termohrnku.

V některých případech se kořeny a kůra nejdříve ponoří do studené vody a nechají se až 2 hodiny louhovat. Až poté se v té samé vodě přivedou k varu. Usnadní se tím uvolnění mikroživin.

Macerát

Macerát se označuje také jako výluh za studena. A jak již název napovídá, v tomto případě se bylinky tepelně neupravují. Vloží se do nádoby se studenou, případně pouze vlažnou vodou (její teplota by neměla přesáhnout 40 °C), a nechají se v ní louhovat přibližně 2 až 24 hodin.

Macerace se hodí zejména pro ty bylinky, které obsahují slizové látky (například podběl či sléz). Ty se totiž tímto způsobem nejlépe uvolní.

Kromě vody je možné bylinky macerovat i v oleji nebo tuku.

Tinktura

Také tinktura vzniká bez tepelné úpravy. Bylinky se nakládají do alkoholu, nejčastěji konzumního lihu. Na květy, listy a další měkké části stačí 40 % alkohol, v případě kořenů a kůry se používá líh s vyšším obsahem alkoholu (až 70 %). Většinou se pracuje s poměrem 1 : 5, kdy je na 1 díl bylinky zapotřebí 5 dílů alkoholu. Směs se louhuje v nádobě s tmavým sklem zhruba 2 až 6 týdnů. Měla by být umístěná mimo dosah přímého slunečního světla a alespoň obden se protřepe. Po uplynutí doby se hotová bylinná tinktura slije.

Tinktury vynikají vysokou koncentrací účinných látek. Při správném skladování (na tmavém a chladném místě) mají dlouhou trvanlivost, která může činit až několik let.

Zdroje: mossymeadowfarm.com, culinarynutrition.com, thespruceeats.com, traditionalcookingschool.com

Od: Jitka Kučová, 14.11.2022