„Vaření“ trochu jinak: Domácí kosmetika se solí a cukrem

Sůl a cukr. Ačkoliv je jejich chuť úplně odlišná, jedno mají přesto společné. Jsou to základní ingredience, bez kterých se v kuchyni prakticky nikdo neobejde. A sáhnout po nich můžete i při přípravě domácí kosmetiky. Snadno z nich vyrobíte třeba regenerační koupel, účinný peeling či depilační pastu. Poradíme, jak na to.

Regenerační koupel s mořskou solí

Mořská sůl, která se získává odpařováním mořské vody, obsahuje mnoho cenných minerálů. Patří k nim především hořčík, vápník, zinek, železo a draslík. Pokud mořskou sůl přidáte do koupele, můžete se těšit na její vynikající relaxační účinky. Navíc přinese kýženou úlevu při bolesti svalů a regeneračně působí i na pokožku.

Do koupele nasypte 1 až 2 šálky mořské soli. Přidat můžete i několik kapek esenciálního oleje. Na samotnou koupel si vyhraďte alespoň 15 minut času, abyste využili blahodárné účinky soli na maximum. Po koupeli nezapomeňte pokožku hydratovat oblíbeným pleťovým krémem nebo olejem.

Cukrový peeling na vlasovou pokožku

Peeling zbaví vlasovou pokožku odumřelých kožních buněk, lupů a přebytečného mazu. Po aplikaci je pokožka v oblasti hlavy prokrvená a vlasy jsou vzdušnější.

Na přípravu vlasového peelingu potřebujete 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 2 lžíce jojobového oleje. Volitelně můžete přidat i 1 kávovou lžičku mořské soli.

Vše promíchejte a po troškách naneste na vlasovou pokožku. Opatrně ji promasírujte. Poté důkladně opláchněte, aby se vymyly veškeré zbytky peelingu. Na závěr umyjte vlasy jako obvykle.

Protože citron a sůl mohou dráždit, nepoužívejte peeling na podrážděnou či poraněnou pokožku.

Tělový peeling s himalájskou solí

Na základní tělový peeling budete potřebovat šálek jemně mleté himalájské soli a ¼ šálku jojobového nebo mandlového oleje. Do směsi můžete přidat i několik kapek oblíbeného esenciálního oleje (citronový, levandulový, eukalyptový aj.).

Peeling promíchejte a jemnými krouživými pohyby masírujte pokožku. Poté opláchněte. Nakonec můžete použít hydratační tělové mléko či olej.

Peeling se solí není vhodný na obličej nebo podrážděnou, přecitlivělou a poškozenou pokožku.

Depilační cukrová pasta

Cukrová pasta určená k depilaci se dá běžně koupit. Pokud si ji ale vyrobíte sami doma, bude to výrazně levnější a také budete přesně vědět, co obsahuje. Navíc zjistíte, že její výroba není nikterak složitá.

Potřebovat budete 1 hrnek cukru, ½ hrnku medu a čerstvou šťávu z 1 citronu. Všechny ingredience smíchejte ve větším hrnci a dejte vařit. Jakmile bude směs probublávat a hnědnout, ztlumte plamen a vyčkejte, dokud nezačne pasta mírně houstnout.

Správně připravená hmota je dobře tvárná. Při nanášení na pokožku by měla být ještě teplá, ale je třeba postupovat opatrně, aby nedošlo k popálení.

Pokud část cukrové pasty zbyde, je možná ji dát do uzavíratelné nádoby do lednice. Před dalším použitím hmotu stačí krátce ohřát v mikrovlnné troubě.

Zdroje: thehealthymaven.com, stylecraze.com, stylecaster.com, healthline.com, edensgarden.com

Od: Jitka Kučová, 28.11.2022