Jak přirozeně zvýšit příjem vitamínu D?

Když se řekne vitamín, každý ví, o čem je řeč. A sice mluvíme o specifických mikro-živinách, které jsou účinné ve velmi malých množstvích, ovšem jejich příjem je nutný k dobrému zdraví, dokonce i k našemu přežití.

Vitamín D je všeobecně známý jako vitamín rozpustný v tucích. Vitamín D není pouze jeden, ale jedná se o komplex sloučenin nezbytných pro minerální rovnováhu a fungování celkového organismu. Máme dva nejdůležitější typy, a sice vitamín D2 a D3.

Vitamin D2 (ergokalciferol je rostlinného původu, což znamená, že je obsažen zejména v rostlinách. Po užití se v našem organismu mění na lépe vstřebatelný vitamín D3. Vitamín D2 není zrovna ideální pro doplnění vitamínu D, jelikož jeho vstřebáváním je tělo zatížené mnohem více než při požití vitamínu D3. Dále jsou nutné vyšší dávky, abychom do těla dostali dostatečné množství vitamínu D.

Vitamín D3 (cholekalciferol)  je živočišného původu a náš organismus je schopen si dostatečný příjem získat ze slunečního záření, respektive UV záření. Ani při dlouhém vystavování UV záření se lidský organismus vitamínem D nepředávkuje, jelikož při maximální dávce tělo aktivuje obranný mechanismus.

Důležitá úloha vitamínu D pro naše tělo

Nejdůležitější význam vitamínu D je při resorpci (vstřebávání) vápníku a fosforu ze střeva do krve, kdy udržuje optimální hodnotu těchto minerálů a pomáhá je transportovat do kostí a dalších orgánů. Vitamín D je tedy nezbytný pro správný vývoj kostí, zubů a kloubů a jeho dostatečný příjem by měli mít zejména děti, těhotné a kojící ženy a senioři. Ovšem je pochopitelně důležitý i pro další věkové skupiny. 

Mimo výše zmíněných často chybí vitamín D jedincům s porušenou funkcí trávicí, to jest nemocným Crohnovou chorobou, lidem trpícím onemocněním jater, žlučových cest či slinivky.

Největší deficit vitamínu D hrozí v zimním období, kdy klesá přísun slunečního záření. Proto také vzniká nejvyšší riziko nákazy chřipkou či virózou, jelikož je náš imunitní systém oslabený. Nedostatkem vitamínu D trpí v zimních a jarních měsících až 50% obyvatel.

Dostatek vitamínu D je důležitý pro správný vývoj zubů a kostí, pro prevenci vzniku osteoporózy, pro správnou funkci kardiovaskulárního systému a prevenci vzniku srdečních onemocnění a infarktu myokardu. Má rovněž vliv na správnou funkci imunitního systému.

Projevy nedostatku vitamínu D v našem těle

Nedostatek vitamínu D se projevuje únavou, bolestmi svalů a kloubů až svalovou ochablostí, podrážděností, nechutenstvím, vysokým krevním tlakem, krvácením z dásní, ztrátou hmotnosti nebo demineralizací kostí.

Jak přirozeně zvýšit příjem vitamínu D, aniž bychom museli sáhnout po potravinových doplňcích v tabletách?

Jedním ze způsobů je již zmiňované sluneční záření. Je to nejlevnější a nejjednodušší cesta, jak získat vitamín D. Běžně stačí 20 až 30 minut pobytu člověka na slunci. Tmavší jedinci by měli pobyt na slunci o něco prodloužit. Ovšem v zimních měsících se nám slunečního záření rapidně nedostává.

Na řadu přichází tedy další zdroj vitamínu D, a to jsou pochopitelně vybrané potraviny. Jde o mořské ryby – losos, tresčí játra, makrely, také ryby sladkovodní – kapr, rybí produkty, krevety, kaviár, vaječný žloutek, mléko, mléčné produkty, sádlo nebo houby. Dále mohou být v některých zemích včetně České republiky obohaceny o vitamín D vybrané jogurty či sýry, cereálie nebo džusy. Vitamín D najdeme také v houbách Shitake sušených na slunci.

Vitamín D je pro naše tělo nepostradatelný, proto se ho snažme doplňovat vhodnou stravou, zdravým životním stylem, pobytem na sluníčku, pokud je ho dosti, abychom nemuseli sahat po vitamínových pilulkách. I když v některých případech se tomu vyhnout nelze.

Od: Šárka75, 1.9.2019