Reklama

Křupavá granola: Ideální snídaně i chutná svačinka na cesty

Granola je sladkou a chutnou cereální snídaní, která potěší mlsný jazýček dětí i dospělých. Kromě toho skvěle zasytí, je nutričně bohatá a můžete si ji snadno připravit do zásoby. Pro své vlastnosti se perfektně hodí také jako vydatná svačinka, kterou lze přibalit s sebou kamkoliv na cesty či na výlet.

Reklama

Granola versus müsli

Granola se často zaměňuje s müsli. Ale přestože jsou v obou případech hlavní ingrediencí ovesné nebo jiné obilné vločky, existují mezi nimi rozdíly.

Müsli je sypká a nepečená směs, kterou tvoří především obilné vločky. Dále mohou být její součástí například ořechy, sušeného ovoce, semínka, kousky čokolády apod. Müsli se konzumuje nejčastěji s mlékem, případně se s ním povaří, aby vznikla horká a hustá kaše. Někdy se přidává také do jogurtu.

Granola vypadá na první pohled podobně jako müsli. Také ona se skládá z vloček, ořechů, sušeného ovoce a semínek. Na rozdíl od müsli je ale pečená, a navíc obsahuje olej a sladidlo například v podobě medu, sirupu nebo třtinového cukru. Má tudíž sladší chuť a jsou pro ni charakteristické křupavé shluky, které vznikají v průběhu pečení.

Jak připravit domácí granolu

Recept na granolu je velice jednoduchý a lze s ním různě experimentovat obměnou nebo přidáním dalších ingrediencí, takže si můžete připravit granolu pokaždé trochu jinak.

Na základní recept budete potřebovat 300 g obilných vloček, 100 g lískových ořechů, 100 g mandlí, 50 g slunečnicových semínek, 30 g kokosu, 2 polévkové lžíce kokosového oleje, 2 polévkové lžíce medu, 1 polévkovou lžíci kakaa a špetku soli.

Reklama

Nejdříve posekejte ořechy a ve větší míse je promíchejte s ostatními suchými surovinami. Poté přidejte kokosový olej s medem a vše důkladně ještě jednou promíchejte. Takto připravenou směs nasypte rovnoměrně na větší plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte přibližně 30 minut dozlatova. V průběhu pečení několikrát zamíchejte, aby se granola nepřipékala.

Další oblíbené ingredience

U granoly je úžasná možnost kreativity, protože ji lze připravit takřka na nekonečně mnoho způsobů. Hodí se do ní například následující ingredience:

  • kešu ořechy

  • vlašské ořechy

  • para ořechy

  • dýňová semínka

  • chia semínka

  • lněná semínka

Po upečení lze granolu oživit dodatečným přidáním dalších surovin:

  • posekané kousky čokolády

  • sušené rozinky nebo brusinky

  • mletá skořice

  • pomerančová kůra

  • kandovaný zázvor

Kdo nemá po ruce kokosový olej, může ho nahradit kvalitním řepkovým nebo olivovým olejem.

Granolu skladujte nejlépe v uzavíratelné skleněné či plastové nádobě, a to na suchém a temném místě. Hotovou směs se doporučuje spotřebovat přibližně do 2 týdnů.

Jak jíst granolu

Zatímco müsli lze podávat studené nebo teplé, granola se obvykle servíruje pouze za studena.

Pokud si upečete granolu do zásoby, prakticky během okamžiku můžete získat výtečnou snídani či svačinu. Jednoduše stačí odsypat zvolené množství do misky a přidat čerstvé mléko nebo bílý jogurt. Porci lze ozdobit čerstvým ovocem nebo čokoládou.

Granola je však vynikající i samotná. Výtečně se hodí na chutné mlsání u televize, kdy hravě nahradí chipsy či oříšky. Ale příliš to s ní nepřehánějte, protože má obvykle poměrně hodně kalorií, záleží na použitých ingrediencích.

V neposlední řadě může tvořit granola netradiční posypku, kterou využijete při přípravě dezertů, moučníků a dalších sladkých pochoutek.

Zdroje: healthline.com, thespruceeats.com, cookieandkate.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 28.8.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama