Reklama

4 báječné tipy, jak zpracovat borůvky v kuchyni

Borůvková sezóna je relativně krátká, a proto je třeba si toto lahodné a zdravé lesní ovoce náležitě vychutnat. A pokud si toužíte tmavomodré plody dosyta užít nejenom v létě, můžete vyzkoušet některý z následujících tipů, jak borůvky šikovně zpracovat, aby vydržely po celý rok.

Reklama

1. Nejjednodušší borůvkový kompot

Na tento superrychlý kompot z borůvek budeme potřebovat 1 000 g zdravých borůvkových plodů, 600 g cukru a 1000 ml vody.

Borůvky probereme, odstraníme případné nečistoty. Poté je omyjeme a necháme důkladně okapat. Mezitím si v hrnci připravíme nálev svařením vody s cukrem. Je třeba dbát na to, aby se veškerý cukr dokonale rozpustil.

Připravené čisté zavařovací sklenice plníme borůvkami asi ze 2/3 jejich objemu a ihned zaléváme ještě horkým nálevem. Pevně zavíčkujeme a vložíme do zavařovacího hrnce, ve kterém borůvkový kompot sterilizuje přibližně 15 minut při teplotě 85 °C.

Po vychladnutí umístíme kompot na chladné a temné místo. Při správném skladování vydrží bez problémů až do další sezóny.

2. Lahodný borůvkový džem

Také na borůvkový džem je zapotřebí 1000 g borůvek, ale recept lze pochopitelně udělat i z menší dávky. Kromě toho si připravíme 500 g želírovacího cukru 2:1 a 2 polévkové lžíce šťávy z vymačkaného citronu.

Reklama

Očištěné a omyté borůvky nasypeme do většího hrnce a trochu pomačkáme, aby pustily šťávu. Promícháme s želírovacím cukrem a citronovou šťávu. Za stálého míchání přivedeme k varu a zhruba 5 minut povaříme.

Horkým borůvkovým džemem plníme čisté zavařovací sklenice. Pevně zavíčkujeme a na několik minut otočíme dnem nahoru. Po úplném zchladnutí skladujeme na suchém a temném místě.

3. Luxusní borůvkový sirup

Pro borůvkový sirup je charakteristická temně fialová barva, je krásně voňavý a skvěle chutná. Posloužit může třeba k vytvoření lákavého osvěžení pro hosty, lze ho přidat do domácích limonád, stejně jako letních koktejlů.

Ingredience pro přípravu borůvkového sirupu jsou následující: 700 g borůvek, 1 200 ml vody, 1000 g cukru, 80 g kyseliny citronové a 1 balíček želírovacího prostředku 1:1.

Borůvky zbavíme nečistot a omyjeme. Vložíme do většího hrnce, přidáme vodu a kyselinu citronovou. Důkladně promícháme a několik minut za stálého míchání povaříme. Poté propasírujeme přes plátýnko nebo husté síto tak, abychom získaly čistou šťávu.

Želírovací prostředek smícháme se 2 polévkovými lžícemi cukru. Borůvkovou šťávu opět přivedeme k varu, vsypeme nachystanou směs a zhruba po 1 až 2 minutách přisypeme také zbývající cukr. Vaříme přibližně 5 minut, nezapomeneme míchat.

Hotový borůvkový sirup plníme do čistých lahví, pevně zavíčkujeme. Po vychladnutí skladujeme na chladném, suchém a temném místě.

4. Kouzelná borůvková povidla

Povidla patří k tradičním českým ingrediencím. Nejznámější a nejrozšířenější jsou švestková a hrušková povidla, ale rozhodně i ta vyrobená z voňavých borůvek stojí za pozornost! Pokud je jednou vyzkoušíte, pravděpodobně se k nim budete opakovaně vracet.

Borůvková povidla lze připravit ze 1000 g borůvek a 500 g cukru. Stejně jako v předchozích receptech borůvky nejdříve probereme, odstraníme případné lístečky či další nečistoty. Opláchneme a nasypeme do hrnce s širším dnem. Borůvky několik minut předvaříme, aby pustily šťávu.

Takto připravené borůvky necháme až 24 hodin odležet. Druhý den přidáme cukr a na mírném plamenu povidla vaříme až do zhoustnutí. Ještě horkými povidly plníme čisté zavařovací sklenice. Ty pevně uzavřeme víčkem a na pár minut otočíme dnem nahoru.

Po vychladnutí skladujeme v chladu a temnu.

Zdroje: tasteofhome.com, fabfood4all.co.uk, allrecipes.com, allrecipes.com, therecipecritic.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 16.8.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama