Jak na chutnou domácí zmrzlinu

K nejteplejší části roku lahodná zmrzlina, která příjemně ochladí, zkrátka neodmyslitelně patří. A pokud se jí nemůžete přes léto nabažit, dopřejte si ji jednoduše i doma. Nejenom tu kupovanou, ale klidně rovnou poctivou domácí! Připravit ji dokážete dokonce bez zmrzlinovače.

Co je to vlastně zmrzlina

Podle všeobecné definice je zmrzlina hladký mražený krém, který obsahuje mléčnou složku (například mléko, tvaroh či smetanu), vejce a cukr, případně ovocnou dřeň (alternativně šťávu z ovoce nebo marmeládu). Důležitá je konzistence zmrzliny, která by měla být bez přítomnosti ledových krystalků a vzduchových bublin.

Součástí pak mohou být i další ingredience, které zmrzlinu ochutí (ořechy, čokoláda, koření, bylinky apod.).

Zmrzlina versus sorbet a dřeň

Na rozdíl od zmrzliny neobsahuje sorbet mléčnou složku. Na jeho výrobu se používá především voda (případně led), ovocná šťáva nebo drcené ovoce a sladilo (cukr či med). Sorbet má šťavnatější chuť a jeho struktura není dokonale hladká. Často bývá dochucený alkoholem.

Mražená ovocná dřeň se dělá pouze z ovoce, které je možné dosladit. Již se do ní nepřidává voda. Typickým příkladem jsou čerstvé jahody rozmačkané nebo rozmixované společně s cukrem, které se následně zamrazí.

Nejjednodušší vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

I bez zmrzlinovače se dá připravit vynikající zmrzlina. Pro její základní variantu si dokonce vystačíte pouze se 3 ingrediencemi. Budete potřebovat 1 plechovku Salka (slazené zahuštěné mléko), 1 kelímek 31 % smetany ke šlehání a vanilkový extrakt.

Nejprve prošlehejte Salko a v druhé nádobě vyšlehejte smetanu, dokud nevznikne šlehačka. Obě suroviny poté smíchejte a přidejte vanilkový extrakt dle chuti. Hotovou směs nalijte do plastové nádoby s víkem a vložte na několik hodin do mrazáku.

Před servírováním můžete nechat zmrzlinu na několik minut povolit, bude se lépe nabírat.

Tento základní recept můžete připravit v nespočtu různých obměn. K dochucení lze použít například kousky bílé čokolády, podrcené sušenky, limetkovou šťávu, kokos, slaný karamel, sekané ořechy apod.

Jak vybrat zmrzlinovač

Pokud si děláte zmrzlinu často a rádi experimentujete s různými příchutěmi, pravděpodobně se vám vyplatí pořídit zmrzlinovač. Ten výrobu zmrzliny usnadní a zajistí perfektní výsledek bez přítomnosti nežádoucích ledových krystalků.

Na trhu jsou k dostání dva základní druhy těchto praktických pomocníků:

Zmrzlinovač bez chladicí jednotky

Spotřebič má vyjímatelnou nádobu. Tu je třeba nejdříve na několik hodin vložit do mrazáku. To znamená, že ihned po výrobě zmrzliny se nelze pustit do přípravy druhé várky. Je totiž nutné nechat nádobu znovu důkladně nachladit.

Zmrzlinovač s chladicí jednotkou

Oproti předchozí variantě je tento zmrzlinovač dražší a energeticky náročnější, disponuje totiž vlastním kompresorem. Odměnou je skutečnost, že si přístroj poradí s celým procesem výroby zmrzliny úplně sám. Zmrzlinu je navíc možné kdykoliv vyrobit opakovaně.

Zdroje: foodiecrush.com, wayfair.com, bestviewsreviews.com, realsimple.com

Od: Jitka Kučová, 12.7.2022