Varná deska s troubou nebo sporák? Vyberte si ideálního společníka pro vaření

Ať už upřednostňujete moderní varnou desku s troubou, nebo nedáte dopustit na klasický sporák, v obou případech se jedná o jeden z nejdůležitějších spotřebičů, který je pomyslným srdcem každé kuchyně. Je proto důležité vybrat takový, který do ní nejenom skvěle zapadne, ale na kterého se budete moci vždy spolehnout.

Sporák versus vestavný set varné desky s troubou ve zkratce

První krok před nákupem spotřebiče spočívá v rozhodování, zda pořídit klasický sporák nebo spíše vestavný spotřebič. A ačkoliv v posledních letech roste obliba setu varné desky s troubou, obě varianty mají své klady a zápory.

1. Klasický samostatně stojící sporák

2. Vestavný set trouby a varné desky

Jak se dělí varná deska

Při výběru varné desky nebo sporáku je možné vybírat ze dvou základních možností.

1. Elektrická varná deska

Zdrojem energie je elektřina. Mezi elektrické varné desky patří:

2. Plynová varná deska

K ohřevu používá plyn, a to prostřednictvím přípojky na zemní plyn nebo propan-butanových lahví. Plynové plotýnky umožňují okamžitou a snadnou regulaci teploty.

V případě klasického sporáku je nejoblíbenějším modelem tzv. kombinovaný sporák. Ten disponuje plynovou varnou deskou, zatímco jeho trouba je elektrická.

Jak se dělí trouba

Také pro pečení a zapékání jídel lze vybírat mezi různými typy trouby.

1. Plynová trouba

V současnosti se od plynové trouby spíše ustupuje, ačkoliv někdo na ni stále nedá dopustit. Obecně má ale při pečení poněkud horší vlastnosti.

2. Elektrická trouba

Většinou má horní i dolní ohřev, kdy lze používat oba současně nebo pouze jeden z nich podle aktuální potřeby. Kromě klasické elektrické trouby existují rovněž další moderní podtypy:

Moderní trouby mají rovněž funkci samočištění. To znamená, že mají schopnost částečně nebo úplně odstranit zbytky jídla, tuku a dalších usazenin, které vznikají během pečení. Obvykle využívají čištění prostřednictvím páry, pyrolýzy (působení velmi vysokých teplot) nebo katalýzy (pohlcení nečistot do pórovitého povrchu).

Zdroje: goodhousekeeping.com, choice.com.au, rangemaster.co.uk, ao.com

Od: Jitka Kučová, 28.6.2022