Slinivka břišní je životně důležitá. Pečujte o ni správným jídlem

Slinivka břišní patří k životně důležitým vnitřním orgánům. To znamená, že se bez ní zkrátka neobejdeme. I proto si zaslouží nejenom pozornost, ale především péči v podobě vhodné stravy. Víte, které potraviny jí prospívají a které naopak škodí?

Slinivka břišní v kostce

Slinivka břišní (pankreas) je žláza laločnatého tvaru, která je součástí trávicí soustavy člověka. Má za úkol starat se o metabolické a trávicí procesy v těle. Produkuje důležité trávicí enzymy (tzv. vnější sekrece), stejně jako některé druhy hormonů (tzv. vnitřní sekrece).

Co je pankreatická dieta

Při potížích se slinivkou břišní je vždy velice důležité dodržovat tzv. pankreatickou dietu. Jedná se o speciální dietní režim, který tento životně důležitý orgán co nejméně zatěžuje, protože zamezuje nadměrné tvorbě pankreatické šťávy. Pankreatickou dietu je třeba dodržovat například při akutním nebo chronickém zánětu slinivky.

A ačkoliv ke zdravotním problémům se slinivkou může docházet i vlivem úrazu nebo genetické predispozice, velice často je příčinou nezdravý jídelníček a nadměrná konzumace alkoholu. Do určité míry lze proto zánětu slinivky břišní předejít zdravým životním stylem.

Režim při potížích se slinivkou

Základem péče o slinivku břišní je zdravá, vyvážená a lehce stravitelná strava. Ta byla měla být v ideálním případě rozložená do 5 menších porcí denně.

V jídelníčku by neměl chybět dostatek bílkovin a sacharidů, zároveň by ale neměly být potraviny bohaté na tyto složky konzumovány současně.

Dále se doporučuje vyhýbat příliš horkým, stejně jako ledovým jídlům a nápojům. Přednost by měly mít pokrmy připravované šetrnou tepelnou úpravou (vaření v páře, dušení).

Poslední chod je vhodné podávat nejpozději 3 hodiny před spaním.

Potraviny, které slinivce prospívají

Potraviny, které nejsou vhodné

Co ještě slinivce břišní škodí

Kromě nevhodně sestaveného jídelníčku, přejídání a nadměrné konzumace alkoholu existují rovněž další faktory, které mají nepříznivý dopad na slinivku břišní. Jedná se především o kouření, nedostatek pravidelné fyzické aktivity a obezitu.

Nežádoucí je i přítomnost žlučových kamínků, ty mohou totiž ucpat vývod slinivky, což může vést až k jejímu poškození. Také vznik žlučových kamínků lze do značné míry eliminovat zdravým životním stylem, vyváženou stravou a dostatečným pitným režimem.

Zdroje: healthline.com, verywellhealth.com, health.clevelandclinic.org

Od: Jitka Kučová, 16.6.2022