Reklama

Chraňte plíce. Pomůže pravidelná detoxikace

Možná budete překvapeni, kolik nekuřáků má problémy s plícemi. Vliv má nezdravé životní prostředí, ale i dlouhodobý stres nebo nevhodná strava. Rakovina plic je jednou z nejčastějších druhů rakoviny. O plíce je třeba pravidelně pečovat, ukážeme vám, jak na detoxikaci plic.

Reklama

Jak poznat sníženou funkci plic

Pocit dechových obtíží už je závažným indikátorem onemocnění plic. Při častém pokašlávání a zadýchání se při chůzi do schodů, je jistě na místě navštívit lékaře. Dříve můžete pozorovat bledost kůže a únavu, mírnou tíhu na prsou, budíte se ze spánku. Často trpíte bronchitidou, vykašláváte hlen. Objevuje se u vás sípání, jste mnohem méně aktivní než dříve, únavu byste označili za chronickou.

Co narušuje zdraví plic

  • nedostatek spánku a stres

  • dlouhodobé vystavení smogu nebo prašnému prostředí

  • povrchové dýchání

Reklama

  • suchý vzduch v místnostech

  • a samozřejmě kouření či pasivní kouření

Které potraviny ochrání plíce

Na zdraví plic má vliv konzumace potravin bohatých na vitamín C a E. Vybírejte přírodní antioxidanty, které ochrání plíce před volnými radikály. Zaměřte se na citrusové plody, zelenou listovou zeleninu, mrkev a rajčata. Pravidelně do jídelníčku zařazujte brokolici, listový špenát, kapustu a pšeničné klíčky. Pomáhá i nápoj z oregana, snižuje plicní záněty. Stačí zalít oregano horkou vodou a nechat 5 minut luhovat.

Detoxikace plic zlepší činnost řasinek, vaše sliznice budou lépe chráněny a bude se vám volněji dýchat.

Pravidelně pijte zázvor

Zázvor eliminuje toxiny v dýchacím traktu. Vařte si pravidelně zázvorový čaj s medem nebo pijte po lžičkách zázvorový elixír. Ten připravíte z jednoho strouhaného zázvoru, 1 kg cibule a špetky kurkumy. Vše svařte v 1 l vody, povařte 10 minut a nechejte přes noc. Sceďte, mírně rozehřejte a vmíchejte větší množství medu, aby vám směs chutnala. Každé ráno si dejte dvě lžíce na lačný žaludek a dvě lžíce večer. Elixír uchovávejte v lednici.

Jak na detoxikaci plic

  • Každý den pijte vodu s citrónem. Měli byste vypít denně šťávu alespoň z 1,5 citrónu.

  • Do smoothie přidávejte čerstvé grapefruity a ananasy.

  • Dvakrát denně si připravte bylinkový čaj. Bylinkový čaj může být kopřivový nebo z vojtěšky.

  • Jednou denně si nakapejte do horké vody eukalyptový olej, přidejte mořskou sůl a inhalujte.

  • S pročištěním plic souvisí i nutnost zdravé střevní mikroflóry. Pravidelné pití kefíru vám dodá dostatek probiotik.

  • Detoxikačnímu režimu se věnujte po 3 dny alespoň jednou za dva měsíce.

Bylinky pro zdraví plic

Kromě zmíněného oregana pomáhá lékořice. Prášek lékořice zalijte horkou vodou, nechejte 10 minut luhovat. Lékořice je protizánětlivá a antioxidační, pomáhá i při zánětu průdušek. Chutným nápojem je čaj z máty peprné. Mentol pomáhá uvolnit hladké svaly dýchacího traktu. Kromě popíjení čaje z máty peprné můžete žvýkat lístky čerstvé máty. Ve formě bylinných čajů nebo tinktury můžete užívat i lobelii. Tam ale dejte pozor na dávkování. Bylinka není vhodná pro těhotné a kojící matky, osoby s vysokým krevním tlakem. Vyzkoušet můžete i plicník lékařský nebo petrželku.

Režim pro zdravé plíce

Naučte se zhluboka dýchat. Aktivitě se věnujte cíleně a pravidelně, dýchejte do bránice. Nejlépe se dechové cvičení provádí v leže. Zavřete oči, položte si ruce na žaludek, dýchejte nosem a napočítejte do pěti. Zadržte dech, vydechněte. Opět počítejte do pěti. Cvičení opakujte desetkrát, a to dvakrát denně. Z měst je nutné co nejčastěji vyrážet na čerstvý vzduch. Pomohou víkendové procházky v lese, vyrazte na prodloužený víkend na hory, v zimě jezděte na lyže a na běžky. Po sezóně, když nejsou tak vysoké teploty, jezděte na 2 až 3 týdny k moři.

Pokud trpíte nadváhou, trpí i vaše plíce. V plicích se hromadí tekutiny a ty brání volnému dýchání.

Doma větrejte, pořiďte si pokojové květiny, kvalitní zvlhčovač, odstraňujte prach.

Co nejčastěji si dopřejte pobyt v sauně a věnujte se pravidelnému pohybu.

Zdroje: MedicalNewsToday.com, TuftsMedicalCenter.org, IndiaTimes.com, TimesOfIndia.com, TimesNowNews.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 2.6.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama