Holdujete kávě s mlékem a cukrem? Zkuste to tentokrát jinak, tělo vám poděkuje

Káva patří bezpochyby k vůbec nejoblíbenějším nápojům. Při rozumné konzumaci má dokonce spoustu zdravotních benefitů. Pokud si ji ale nejradši vychutnáváte s mlékem a cukrem, rázem získáte šálek plný kalorií, který zdraví příliš nesvědčí. Naštěstí existuje spoustu zajímavých možností, čím běžné kravské mléko a rafinovaný cukr nahradit.

Čím nahradit v kávě kravské mléko?

Škodlivost přítomnosti mléka v kávě se sice prokázat nepodařilo, ale mnoho jedinců trpí skrytou intolerancí laktózy, a proto jim kávový nápoj s mlékem nemusí dělat dobře.

Běžné mléko je zapovězeno také lidem, kteří mají alergii na kravskou bílkovinu.

V neposlední řadě hledají vhodné alternativy i ti, kteří se snaží vědomě omezovat spotřebu živočišných výrobků, nemusí jít přitom pouze o vegany.

Alternativy mléka v kávě

1. Kravské mléko bez laktózy

Kdo nechce příliš experimentovat, ale káva s mlékem mu způsobuje zdravotní potíže, může zkusit nejprve bezlaktózové kravské mléko.

2. Ovesné mléko

Je jednou z nejoblíbenějších alternativ kravského mléka do kávy. Má totiž přirozeně nasládlou chuť, tudíž může zároveň nahradit i cukr.

3. Mandlové mléko

Mandlové mléko propůjčí kávovému nápoji jemnější a lehce oříškovou chuť.

4. Kokosové mléko

Má výraznou ořechovou chuť a vůni, která se promítne i do výsledných vlastností samotné kávy.

5. Hrachové mléko

Přestože chuťově příliš nezaujme, může se pochlubit přirozeným obsahem bílkovin, a proto si i hrachové mléko pozornost zaslouží.

Čím nahradit v kávě rafinovaný cukr?

Mnozí z nás dávají před klasickou černou kávou přednost kávě s mlékem a cukrem, která je sladší a má jemnější chuť. Ta se ale zároveň vyznačuje mnohem vyšší energetickou hodnotou.

Zatímco 100 ml neslazené černé kávy má pouze okolo 1 kcal, u kávy s mlékem už je to zhruba 12 kcal a stejné množství kávy s mlékem a cukrem může mít dokonce více než 42 kcal!

Je tedy zřejmé, že slazení kávy cukrem není vhodné při snaze o udržení zdravé tělesné hmotnosti.

Alternativy rafinovaného cukru v kávě

1. Stévie

Jednou z nejzajímavějších alternativ cukru je stévie. Toto přírodní sladidlo totiž nemá žádné kalorie.

2. Xylitol

Xylitol neboli dřevný cukr je podobně sladký jako rafinovaný cukr, ale je oproti němu výrazně méně kalorický.

3. Med

Ačkoliv má med vysokou energetickou hodnotu, na rozdíl od bílého cukru se může pochlubit obsahem antioxidantů a dalších cenných látek.

4. Kokosový cukr

Má nižší glykemický index, navíc obsahuje celou řadu vitaminů a minerálních látek (například vitaminy skupiny B, draslík, hořčík a železo).

5. Skořice

Často se doporučuje zkusit nahradit cukr špetkou skořice. Krásně nápoj ovoní a káva zároveň získá nasládlou chuť.

Zdravotní benefity pití kávy

Nejznámější složkou kávy je kofein, který působí jako stimulant a má celou řadu zajímavých účinků na lidské zdraví:

Kromě kofeinu obsahuje káva také velké množství antioxidantů, které chrání buňky před oxidativním stresem. Najdeme v ní i řadu vitaminů a minerálních látek, zejména některé vitaminy skupiny B, mangan, draslík, hořčík a fosfor.

Maximum zdravotních benefitů lze z kávy vytěžit pouze tehdy, jestliže se pije v rozumné míře. Podle aktuálních výzkumů se za bezpečnou dávku považuje zhruba 3 až 6 mg kofeinu na 1 kg tělesné hmotnosti.

Zdroje: healthline.com, healthline.com, healthline.com, bbcgoodfood.com, medicinenet.com

Od: Jitka Kučová, 10.6.2022