Reklama

5 nejdražších koření na světě: Stojí za to je vyzkoušet?

S kořením se dá v kuchyni doslova čarovat. Pokrmům dokáže propůjčit zajímavější a výraznější chuť, leckdy jim dodá i barvu. Některé druhy koření se dokonce postarají o výjimečný a delikátní gastronomický zážitek s nádechem luxusu. Připravte se ale na to, že budete muset sáhnout hlouběji do peněženky.

Reklama

1. Šafrán

Tím vůbec nejdražším kořením na světě je šafrán.

Zdrojem vzácného koření jsou dlouhé čnělky květů šafránu setého, které je třeba i v dnešní době moderních technologií sklízet ručně. Jediný půvabný květ rostliny ale ukrývá pouhé 3 čnělky, přičemž na 1 kg koření je nutné odštípnout zhruba 100 000 čnělek. I tomu nejšikovnějšímu sběrači proto zabere získání tohoto množství koření spoustu hodin práce.

Největším producentem šafránu je v současnosti Írán. Pěstuje se ale i jiných zemích Asie, v severní Africe či ve Francii a Španělsku.

Šafrán má intenzivní nahořklou chuť a nezaměnitelnou vůni. Jídlu dodá sytou žlutou barvu, přičemž ho stačí pouze malé množství. Je vynikající do rýže, těstovin, kuskusu a polévek. Skvěle ochutí i rybí pokrmy a mořské plody.

2. Fenyklový pyl

Fenykl obecný má zlatavě žluté květy, které tvoří bohaté okolíky. Jako koření se používají především celá nebo mletá semena rostliny. Ta mají příjemnou chuť a proslavily se schopností zklidnit bolavé bříško malých dětí, stejně jako pozitivním vlivem na kojení. Fenykl je také nedílnou složkou absintu.

Reklama

Z divoce rostoucího fenyklu se ale sklízí i pyl. Ten je na rozdíl od semen velice vzácný a právem obsadil druhou příčku mezi nejdražšími koření na světě. Rovněž jeho sklizeň, která probíhá výhradně ručně, je náročná a zdlouhavá.

Fenyklový pyl se může pochlubit nasládlou pikantní chutí, která promění běžné pokrmy v delikatesu. Úchvatně ochutí kuřecí a jehněčí maso, je vynikající do marinád a pokrmů z ryb. Někdy se používá i v kořenicích směsích.

3. Vanilka

Poptávka po pravé vanilce neklesá. A není divu, její vlastnosti jsou zkrátka nepřekonatelné. I ona ale patří k těm kořením, která rozhodně nejsou levná. Její vysokou cenu ovlivňuje více faktorů, jedná se především o rozmary počasí a krádeže lusků.

Většina světové produkce vanilky se soustřeďuje na africký ostrov Madagaskar. Ten je ale často vystaven tropickým bouřím, které už nejednou zdecimovaly tamní plantáže. A v době, kdy vanilka dozrává, musí navíc pěstitelé bojovat také se zloději, kteří se je snaží se sklizní předstihnout.

Zdrojem vanilkových lusků je půvabná liánovitá orchidej. Koření má jedinečnou nasládlou chuť a intenzivní aroma. Používá se nejenom k dochucení dezertů, krémů a zmrzliny, ale široké uplatnění má i v kosmetice a při výrobě parfémů.

4. Mahlab

Ačkoliv je toto koření v našich končinách stále spíše neznámé, pozornost si určitě zaslouží. Ostatně, dlouhou tradici má poměrně nedaleko, používá se totiž hlavně v jižní Evropě a na Středním východě.

Jeho zdrojem je višeň turecká neboli višeň mahalebka. Koření se získává semen, která se ukrývají uvnitř velice tvrdých pecek. A právě to je hlavním důvodem vysoké ceny. Pecky totiž není vůbec snadné rozlousknout.

Mahlab má příjemnou vůni a nahořklou až sladkou chuť, která může připomínat marcipán. Je vynikajícím kořením do sladkých jídel, zejména pak do pečiva. Používá se také jako přísada do mléčných výrobků a některých druhů sýrů.

5. Pepř dlouhý

Nejedná se o běžný pepř, přestože se mu svou chutí podobá. Získává se však z jiného druhu pepřovníku, konkrétně z protáhlých plodů, které na první pohled připomínají nám známější jehnědy.

Není bez zajímavosti, že právě toto koření je vůbec prvním druhem pepře, který se dostal do Evropy. Velmi žádaný artikl představoval již v antických dobách. Dlouhou tradici používání má však hlavně v Indii a některých arabských zemích.

Dlouhý pepř charakterizuje pikantní chuť, která v sobě ale nese i nasládlé podtóny, což mu propůjčuje určitou jemnost. Koření je nepřekonatelné v zeleninových pokrmech, krémových omáčkách a výtečně se hodí také k dochucení dušeného masa.

Zdroje: spiceography.com, spiceography.com, luxatic.com, piccantino.com, sciencedirect.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 2.5.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama