Reklama

Ovocné a zeleninové slupky je škoda vyhazovat. Víme, co s nimi

Dáváte slupky z ovoce a zeleniny na kompost nebo v horším případě jednoduše házíte do odpadkového koše? Pak děláte chybu, protože právě slupky jsou velice bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálních látek a dalších cenných mikroživin. Uvádí se například, že přibližně 30 % celkového množství vlákniny obsažené v zelenině se nachází právě v její slupce!

Reklama

1. Slupky z jablek

Z jablečných slupek lze připravit pečené voňavé chipsy. Stačí si připravit směs krupicového cukru a mleté skořice (zhruba v poměru 8 : 1). V té se jednotlivé proužky slupek obalí a kladou na plech vyložený pečicím papírem. Poté se pečou dokřupava při teplotě 200 °C po dobu asi 30 minut.

Slupky z červených odrůd jablek mohou posloužit k přípravě uklidňujícího čaje. Do šálku vložte slupky z 1 okrájeného jablka, zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Můžete dochutit špetkou skořice, medem nebo plátkem citronu.

Jablečné slupky se dají jednoduše nasušit i v sušičce. Také v tomto případě se hodí pro přípravu lahodného nálevu nebo do čajových směsí.

2. Slupky z citrusů

Kandovaná citrusová kůra z chemicky neošetřených plodů je oblíbenou přísadou do rozličných moučníků, stejně jako efektní ozdoba dortů a dezertů. Není přitom třeba pořizovat kupovanou, lze ji totiž vyrobit i doma. Kůru z citronů či pomerančů nakrájejte na tenké proužky a 15 minut povařte ve vroucí vodě. Poté ji důkladně sceďte, propláchněte a znovu asi 45 minut až do změknutí vařte, tentokrát v nádobě, která obsahuje vodu a cukr v poměru 1 : 1. Následně jednotlivé proužky obalujte v cukru a rozložené na pečicím papíře nechte důkladně proschnout.

Nasušená kůra z citrusů se hodí do domácího potpourri, které krásně provoní celý domov příjemnou osvěžující vůní. Úchvatnou kombinaci vytvoří společně s kořením, dobře se snoubí zejména se skořicí, hřebíčkem, badyánem a vanilkou. Přidat lze také pár kapek vybraného esenciálního oleje.

Reklama

Citrusové slupky mohou posloužit pro výrobu univerzálního čisticího prostředku. Do velké zavařovací sklenice vložte slupky a zalijte je vodou s octem v poměru 1 : 1. Posléze nechte směs stát až 4 týdny na světlém místě, doporučujeme sklenici každý den řádně protřepat. Před použitím se čistič scedí a přelije do rozprašovače.

3. Slupky ze zeleniny

Očištěné odřezky a slupky z kořenové zeleniny se dají využít při přípravě zeleninových vývarů. Pokud zrovna neplánujete vařit vývar, můžete zbytky z okrájené zeleniny vložit do mikrotenového sáčku a zamrazit na pozdější použití.

Stejně tak se dají zbytky zeleniny povařit ve vroucí vodě do změknutí, rozmixovat se solí a vybraným kořením. Vznikne chutný domácí bujón, který dochutí polévku či omáčku. Pokud ho zamrazíte do formy na ledové kostky, budete ho mít kdykoliv jednoduše při ruce.

Slupky z brambor zklidňují podrážděnou pokožku a tradičně se používají pro zářivější a světlejší pleť. Pokud vás proto trápí kruhy pod očima, zkuste na ně vyzrát právě prostřednictvím bramborových slupek. Zchladlá voda z povařených slupek má být rovněž vynikající pro oplachování vlasů, údajně dokonce dokáže potlačit první šediny.

Zdroje: healthline.com, thekitchn.com, ecowatch.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 29.4.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama