Reklama

Chcete zlepšit imunitu nebo raději náladu? Maralí kořen zvládne obojí

Parcha saflorovitá zdobí horské louky daleké Sibiře půvabnými dekorativními květy. Ten nejcennější poklad ale nesměle ukrývá pod zemí. Přezdívá se mu maralí kořen a je považovaný za významný adaptogen. Co všechno umí?

Reklama

Maralí se přirovnává ke slavnému ženšenu

Ačkoliv léčivé vlastnosti vykazuje celá rostlina, největší pozornost poutá maralí kořen, který se chlubí nejvyšší koncentrací zdravotně prospěšných látek. Jedná se především o steroidy, flavonoidy a fenolové kyseliny. Kromě nich v něm najdeme také silice, glykosidy, některé vitaminy skupiny B a další látky. Výsledkem je celkové pozitivní působení na zdraví člověka. Maralí kořen se řadí mezi významné adaptogeny, kam náleží i proslulý ženšen.

Zdravotních benefitů se v souvislosti s rostlinou uvádí celá řada, mnohé jsou stále předmětem vědeckého bádání. Představme si ty, které jsou skloňovány vůbec nejčastěji.

1. Je antioxidantem

Maralí kořen je považovaný za účinný antioxidant. To znamená, že přispívá k zachycení volných radikálů, čímž ochraňuje buňky před oxidativním stresem.

2. Podporuje fyzickou odolnost

Výzkumy naznačují, že kořen rostliny má pozitivní vliv na fyzickou sílu a celkovou výdrž, což může přinášet příznivý efekt při pohybových aktivitách včetně vytrvalostního sportu.

Obsažené látky rovněž stimulují růst svalové hmoty, a to bez vedlejších účinků, které mohou provázet užívání steroidů.

Reklama

3. Posiluje imunitu

Užívání parchy saflorovité posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Lze ji proto doporučit jako prevenci v sezóně respiračních onemocnění.

Podpora imunitního systému je zkoumána také v souvislosti s některými druhy rakoviny.

4. Napomáhá odbourávat toxiny

Rostlina podporuje činnost jater, stejně jako vylučování toxických látek z těla.

Tyto vlastnosti jsou prospěšné i v případě alkoholismu, kdy může maralí redukovat nadměrné ukládání tuků v jaterní tkáni.

5. Chrání srdce a cévy

Jedním ze zajímavých zdravotních benefitů je příznivý vliv na kardiovaskulární systém.

Užívání parchy přispívá k prevenci před srdečním infarktem a může zlepšit stav v případě aterosklerózy. Pravděpodobně má také schopnost regulovat vysoký krevní tlak.

6. Ovlivňuje mužskou plodnost

Vědecké výzkumy naznačují schopnost rostliny zlepšovat stav v případě erektilní disfunkce.

Ukazuje se rovněž pozitivní vliv na kvalitu spermií, což je významným faktorem mužské plodnosti. V neposlední řadě může mít dokonce mírné afrodiziakální účinky.

7. Usnadňuje zvládání stresových situací

Maralí kořen působí pozitivně na duševní zdraví člověka. Podporuje psychickou odolnost, a proto je vhodným pomocníkem pro snazší překlenutí náročných a stresujících životních situací.

8. Zlepšuje náladu

Parcha působí rovněž proti psychickému vyčerpání. Eliminuje úzkosti a přispívá k emoční vyrovnanosti. Lze ji proto vyzkoušet pro lepší náladu a novou chuť do života.

Zdroje: jissn.biomedcentral.com, planetherbs.com, mdpi.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 15.4.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama