Reklama

Vaření v mikrovlnce, recept na večeři do 10 minut

Některými zatracovaná, jinými milovaná. Ať už jste na kterémkoliv břehu, nelze popřít, že je mikrovlnka běžnou součástí našich životů. A po tom, co byly několikrát vyvráceny mýty o vyzařování škodlivých vln, pojďme se podívat, jak mikrovlnka pomůže při vaření.

Reklama

Vaření v mikrovlnce zachovává více živin

Mikrovlnka opravdu není škodlivá, jídlo se ohříváním nerozkládá na karcinogenní potravinu (pokud ji nebudete vařit 3 hodiny), voda ohřátá v mikrovlnce nezabije při zalévání pokojovou rostlinu a záření nezahubí akvarijní rybičky pěstované v blízkosti. Naopak.

Jídlo vařené v mikrovlnce se připravuje mnohem kratší dobu a tím si zachovává více nutričních hodnot. V mikrovlnné troubě můžete zavařovat, péct dezerty, připravovat přílohy nebo vařit běžná jídla.

Úvodem je třeba zmínit i to, že oproti jídlu připravenému na sporáku nebo v troubě, budete mít mnohem nižší spotřebu energií.

Vysušování potravin předejdete vařením pod poklopem.

Jak vařit v mikrovlnce

Ať už vaříte cokoliv, myslete na to, že při vaření v mikrovlnce je potřeba dostatečné množství tekutiny. Přílohy a zeleninu připravujte vždy s větším množstvím vody. Pro rovnoměrné vaření je vhodné vaření zastavit v půlce a suroviny promíchat. Kdo se chystá na pravidelné pečení v mikrovlnce, může si zakoupit speciální nádoby určené pro pečení v mikrovlnné troubě. Jinak jsou nejvhodnější misky a mísy z varného skla nebo plastu.

Reklama

Co vařit v mikrovlnce

  • Květák a brokolice – potřebují nádobu s vodou a asi 10 minut vaření.

  • Dušené zelí – nakrájené zelí podlijte do poloviny vodou, přiložte poklici a vařte 10 minut.

  • Brambory – brambory můžete vařit ve vodě nebo zabalené v ubrousku. V půlce vaření promíchejte nebo otočte. Ve vodě se brambory vaří 5 až 10 minut podle velikosti.

  • Luštěniny – menší luštěniny uvaříte za 20 minut, velké fazole za 30 minut.

  • Těstoviny – zalijte těstoviny vřelou vodou, musí být zcela ponořeny, nezakrývejte. Vařte 5 minut, promíchejte a znovu 3 minuty vařte. Po uvaření je nechejte ještě chvíli v horké vodě.

  • Rýže – propláchněte, vložte do vody v poměru 1:3. Můžete ochutit nebo přidat zeleninu. Vařte 15 minut.

  • Pečená slanina – připravte ji v utěrce nebo papírové utěrce. Vaří se 3 minuty.

Dezert z mikrovlnky

Vyšlehané vaječné bílky s cukrem a kapkou citrónové šťávy jsou základním receptem na pusinky nebo kuličky. V mikrovlnce je na pečícím papíru připravíte za 1 minutu.

Upečete i hrníčkový koláč. Smíchejte dvě lžíce másla, lžíci cukru, žloutek a 100 ml mléka, dosypte moukou tak, aby se dala směs v hrníčku promíchat. Nakonec přidejte jedlou sodu. Provoňte skořicí nebo marmeládou. Pečte 5 minut.

Hrníčkové dezerty můžete péct i s banánem, čokoládou nebo ovesnými vločkami.

Bramborové a zeleninové chipsy

Zdravé chroupání bez tuku můžete připravit i v mikrovlnce. Plátky brambor nakrájejte škrabkou, posypte kořenící směsí a rozprostřete na pečící papír. Můžete je pokapat trochou oleje. Bramborové nebo zeleninové chipsy se pečou asi 4 minuty, průběžně je ale musíte otáčet.

Houskový knedlík

Housky nebo rohlíky (asi 3 kusy) nakrájejte na kostičky, promíchejte s hrnkem mléka a přidejte 3 žloutky. Přimíchejte lžičku kypřícího prášku a 1,5 hrnku polohrubé mouky. Nakonec směs promíchejte s vyšlehaným bílkem (sníh z bílků). Vše osolte a vložte do 4 nebo 5 hrnečků vymazaných máslem a vysypaných strouhankou. Hrnečky naplňte do 2/3. V mikrovlnce pečte 8 minut.

Zapékané rybí filé

Z poloviny rozmrazené rybí filé dáme do zapékací nádoby vymazané sádlem, okořeníme, pokapeme citrónem. Přidáme nakrájená rajčata, nakrájenou papriku, cibuli. Překryjeme plátky anglické slaniny a zalijeme kysanou smetanou rozmíchanou se lžící mouky. Pečeme 12 minut, poté necháme 5 minut a posypeme strouhaným sýrem.

Co nevařit v mikrovlnce:

  • vejce

  • korýše a mořské plody

  • palačinky

  • třené moučníky

  • uzené potraviny

  • jídla s chilli papričkami

  • listovou zeleninu

Zdroje: Cookist.com, GoodFood.com, SeriousEats.com, Tasty.co, MyRecipes.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 31.3.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama