Reklama

Zlepšete hustotu kostí správnou stravou. Ušetříte si spoustu bolesti

Závažnější projevy osteoporózy se začínají objevovat po padesátém roce života. Nejprve je to úmorná bolest zad a kloubů a nemoc pokračuje přes časté zlomeniny. Pokud se chcete osteoporóze vyhnout, musíte jí předcházet. Pusťte se do správné stravy co nejdříve.

Reklama

Neúprosný lamač kostí

Osteoporóza je metabolickým onemocněním kostí. Lidově se nazývá řídnutí kostí. Osteoporóza není dlouhá léta cítit, ale už o sobě dává vědět na změnách v kostech a kloubech. Později se k nemoci přidávají bolesti kloubů a zad, objevují se časté zlomeniny.

Zlomeniny obratlů nebo krčků stehenních kostí mohou vést až k nepohyblivosti. Zlomeniny při osteoporóze přicházejí i při zcela běžných činnostech.

Osteoporóza postihuje více ženy než muže, avšak ani oni nebývají ušetřeni. Statistiky hovoří o každé třetí ženě a každém pátém muži ve věku nad 50 let.

Základ pevných kostí, strava v dětství

Mírně špatnou zprávou je, že na zdraví kostí si nejvíce zakládáme v ranném dětství, kdy je zapotřebí dostatečný přísun vápníku, vitamínu D, hořčíku, manganu a zinku. Hustota kostí je dána i dědičnými predispozicemi.

Strava bohatá na vápník představuje u dětí 3 až 4 porce mléčného výrobku denně (jogurt, sýr, tvaroh, sklenice mléka atd.). Po vybudování pevné kostry se můžeme těšit z pohybu a sportů bez zvýšeného rizika, a to až do 25. roku života. Už od tohoto věku začíná u některých jedinců postupné ubývání kostní hmoty.

Reklama

Pusťte do jídelníčku více máku. Je dobrým zdrojem vápníku.

Osteoporóza po přechodu

V důsledku hormonálních změn řídnou kosti ženám v období menopauzy. Částečně je na vině ubývající estrogen. Dochází ke snižování pohyblivosti páteře. U mužů ubývá testosteron. Po padesátém roce života už je vhodná kombinace farmakologické léčby společně s úpravou stravy. Kostra potřebuje přísun vápníku po celý život, i kdybyste konzumovali vápníku dostatek, klesá s věkem schopnost těla vápník vstřebat. Využitelnost vápníku je podpořena kromě vitamínu D vitamíny A, B6, hořčíkem a fosforem. Nezbytný je vitamín C. Výborným pomocníkem je jogurt, kefír a jiné zakysané nápoje.

Doplňujte vápník

Příjem vápníku rozhodně nepodceňujte. Určitě neplatí, že mléčné výrobky patří na stůl jenom dětem. Dospělí by měli konzumovat 2 až 3 porce mléčných výrobků každý den a po padesátém roce života se nebojte do jídelníčku zařadit až 5 porcí mléčných výrobků denně. To mohou být například dvě sklenice mléka, kousek sýru, kefír a jogurt. Z mléčných výrobků tělo vápník nejlépe vstřebá.

Dalším zdrojem vápníku je brokolice, chia semínka, luštěniny nebo mandle.

Kromě konzumace vápníku se musíte postarat i o to, aby jej tělo dokázalo dobře vstřebat. Proto je potřeba vitamín D, ten se získává častým pobytem na slunci. Hůře se vápník vstřebává v kombinaci s vlákninou, zeleninu a mléčné výrobky proto konzumujte odděleně.

Posilujte kostru

Stravu bohatou na vápník v dětství už v dospělosti nedoženete, dobrou zprávou je, že kostru posílí fyzická aktivita. S pravidelným pohybem můžete začít v každém věku, je třeba vybírat vhodné aktivity. Vyzkoušejte plavání, jógu nebo protahovací cviky. Nejzdravějším pohybem je ale obyčejná chůze. Myslete na to, že pravidelnost je víc než intenzita.

Léčba osteoporózy

Po padesátém roce života je vhodné podstoupit vyšetření denzitometrem. Při zjištění úbytku hustoty kostí se nasazují speciální léky, podpůrná substituční terapie a rehabilitace.

Co ubližuje kostem

  • kouření a konzumace alkoholu

  • užívání některých léků

  • kofein

  • vysoký příjem soli

  • tučná strava

  • málo pohybu

Zdroje: UpToDate.com, NHS.uk, BHOF.org, WebMD.com, IOF

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 8.4.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama