Reklama

Máte nutkavé chutě na sladkosti? Odhalíme příčinu a poradíme jak na ně

Už jste jistě slyšeli, že chuť na sladkosti je neodolatelná a ubránit se jí hraničí s překonáním závislosti. Poradíme vám, jak účinně bojovat proti chuti na sladkosti během dne i jaké potraviny jsou vhodné, když už vás chuť na sladkosti dohnala.

Reklama

Příčiny chutí na sladkosti

Chuť na sladkosti je jednoduše řečeno, žádost organizmu o rychle zpracovatelnou energii. Vzniká, když jíte nepravidelně nebo nemáte ve stravě dostatečně zastoupeny veškeré makroživiny. Objevuje se i u těch, kteří mají v jídelníčku málo bílkovin.

První příčinou je tedy špatné složení jídelníčku nebo celkově nízký energetický příjem.

Druhou příčinou může být takzvaná emoční závislost. Sladkost je forma odměny, máme tendence se odměňovat v situacích, když se nám něco podaří nebo naopak tehdy, když se nedaří a máme špatnou náladu. U některých je to dokonce řešení ve chvílích, kdy se nudí. Po celodenním shonu nastává večerní klid a čas na nějakou sladkost.

Nešťastnou příčinou je zvyk z dětství, kdy jsme jako malí dostali bonbón abychom už neplakali. Tím vznikla podvědomá souvislost mezi řešením problému a jídlem.

Chuť na sladkosti podpoříme právě konzumací sladkostí. Hladina cukru v těle rychle vzroste, ale následuje prudký pád a tělo si začne říkat o novou sladkou a rovněž tučnou potravinu.

Reklama

Zařazujte do stravy potraviny s nízkým glykemickým indexem, navyšte množství bílkovin a vlákniny.

Dejte sbohem chutím na sladké ve spánku

Ano, je to opravdu odpověď. Unavený a nedostatečně odpočatý organizmus si vyžádá sladkost mnohem častěji než ten, který si dopřává alespoň 7 hodin spánku denně v pravidelnou dobu. Nedostatek spánku a únava zvyšuje stres v organizmu, výsledkem je opět chuť na sladkosti. Vybudujte si spánkové rituály a učte se relaxovat.

Lepší alternativa sladkých pokrmů

Ve chvíli, kdy skutečně potřebujete sáhnout po sladkosti, volte kvalitní hořkou čokoládu s obsahem kakaa nad 70 %. Sáhnout můžete i po sušeném ovoci, ale doplňte jej například vypitím kefíru.

Chuť na sladkosti zaženou i zdravější dezerty, výborné jsou například kuličky z datlové pasty s ořechy, obalené v kakau. Při chuti na sladkosti večer zkuste pečené batáty sypané skořicí s jogurtovým dipem.

Někdy pomůže i obyčejná voda s citronem nebo pomerančem, případně zředěný džus. Chuť po sladkostech pomáhá zahnat i kvalitní ovocný čaj. V letním období můžete sladkosti nahradit domácí tvarohovou zmrzlinou.

Jako první pomoc například na cestách můžete zvolit hrst ořechů, proteinovou tyčinku nebo sušené maso.

Dospělá osoba by neměla konzumovat více než 50 gramů cukru denně.

Sladkosti zařazujte

Pokud jste zapracovali na správném složení jídelníčku, máte dostatečný příjem bílkovin i komplexních sacharidů a nejste v příliš vysokém kalorickém deficitu, měly by váš chutě na sladkosti pomalu opouštět. Zejména pokud budete důsledně dodržovat pravidelnost stravy. Jestli u vás chutě na sladkosti přetrvávají, nezakazujte si drobné pochoutky. Dejte si kousek čokolády, buchtu nebo dort se zcela čistým svědomím, ale občas a v malém množství.

Další opatření jak bojovat proti sladkostem:

  • Vždy jezte vědomě a to i sladkosti. Nikdy nejezte u počítače, televize, telefonu.

  • Nepoužívejte umělá sladidla. Chuť na sladkosti zvyšují.

  • Svačiny nevynechávejte.

  • Dodržujte pravidelnost v jídle. Nemějte mezi jídly větší pauzu než 4 hodiny.

  • Ke každému jídlu by měla být porce bílkoviny a porce zeleniny.

  • Snídejte, ale nezačínejte den sladkou snídaní.

  • Lépe ohlídáte příjem, když si porci sladkosti nachystáte jako dávku do krabičky. Tak se vyhnete snězení celé čokolády.

  • Pracujte na dobré náladě jinak než jídlem. Například se pusťte do vzdělávání, navštěvujte často přátele nebo si najděte nový koníček.

Zdroje: HealthLine.com, WebMd.com, Greatist.com, UVAHealth.com, NYtimes.com, Harvard.edu

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 13.4.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama