Reklama

Dobrý spánek není samozřejmost. Podpořte ho kouzelnými bylinkami

Uspěchaný životní styl, každodenní stres, ale i časté používání počítače a chytrého telefonu, to všechno jsou faktory, které se mohou nepříznivě podepsat na kvalitě spánku. Než ale sáhnete po prášcích na spaní, zkuste vsadit nejdříve dary přírodní lékárny. Některé bylinky totiž dokážou bojovat proti nespavosti až s překvapivou účinností.

Reklama

Levandule lékařská

Úchvatně voní, pyšní se záplavou půvabných fialových květů a je neodmyslitelně spojená s malebným krajem jihofrancouzské Provence. To ale není vše, jak již její přívlastek napovídá, působí příznivě i na lidské zdraví.

Levandulová vůně je nejenom příjemná, ale má prokazatelné zklidňující účinky, a proto může být efektivním pomocníkem při nespavosti. K lepšímu spánku může přispět polštář naplněný sušenými květy, stejně jako aromaterapie s použitím levandulového esenciálního oleje.

Kozlík lékařský

Kořen kozlíku lékařského působí jako pomyslné přírodní antidepresivum a není proto divu, že je jednou z nejoblíbenějších bylinek proti stresu a úzkosti. A protože spolu psychické rozpoložení a nespavost často velice úzce souvisí, dokáže tato bylinka nezřídka zatočit i se špatnou kvalitou spánku.

Za své léčivé vlastnosti vděčí kozlík především kyselině valerenové, která napomáhá navodit pocity klidu a pohody. Bylinku je možné užívat v podobě čaje, kapslí či tinktury. Záleží na každém uživateli, jaká forma mu více vyhovuje.

Třezalka tečkovaná

Tradiční léčivou rostlinou, která se používá již po staletí, je třezalka tečkovaná. Běžně na ni lze narazit i při toulkách českou krajinou. Nepřehlédnutelná je především pro své zlatavě žluté květy a protáhlé charakteristicky tečkové listy.

Reklama

Bylinka má vskutku široké spektrum léčivých účinků, mimo jiné ovlivňuje pozitivně duševní zdraví člověka. Přispívá k dobré náladě a celkové vyrovnanosti, je také oblíbená pro snadnější usínání a zdravý spánek. K užívání je však třeba přistupovat zodpovědně, protože obsažené látky zvyšují citlivost pokožky na sluneční záření.

Meduňka lékařská

Ačkoliv je meduňka na zahrádce spíše nenápadná a ničím nikterak výrazně nevyniká, pozornost si rozhodně zaslouží. Jedná se totiž o zelený poklad, jehož léčivých vlastností si velice považovaly již naše prababičky.

Nálev z listů meduňky má velice příjemnou vůni, a navíc se může pochlubit lahodnou nasládlou chutí. Jeho popíjení přispívá ke zklidnění nervů, bojuje proti úzkostem i stresu a je skvělým prostředkem proti nespavosti. Bylinka se dobře osvědčila také pro eliminaci psychosomatických zdravotních potíží, která mají souvislost právě se stresem.

Mučenka pletní

Při dovolené v jižnějších subtropických krajinách turisté mnohdy obdivují pestrobarevnou krásu květů mučenky. Tato exotická rostlina je oblíbenou okrasnou květinou, která se s oblibou vysazuje v subtropických zahradách. Je známá také pro jedlé a chutné plody, kterým se říká maracuja.

Mučenka toho ale může nabídnout ještě víc, obsahuje totiž celou řadu účinných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví, především pak nervovou soustavu. Je proto možné ji vyzkoušet v případě stresu a nervozity, stejně jako pro rychlejší usnutí a kvalitnější spánek.

Zdroje: eachnight.com, medicalnewstoday.com, healthline.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 24.3.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama