Reklama

Pozvěte si růžovou himalájskou sůl i do své kuchyně. Uděláte dobře

Známé rčení, které považuje sůl cennější než drahý žlutý kov, zná snad úplně každý. A je rozhodně pravdou, že bez soli se v kuchyni zkrátka neobejdeme. Není ale sůl jako sůl. Kromě běžné kuchyňské soli totiž existují také zajímavé alternativy. A právě jednou z nich je himalájská sůl.

Reklama

Zrnka, zrníčka, kde jste se vzala?

Sůl provází lidstvo již po tisíciletí. Archeologické výzkumy prokázaly, že solné doly existovaly již v pravěkých dobách. Také dnes se většina běžné kuchyňské soli získává těžbou. Než ale dorazí až na kuchyňský stůl, je třeba ji ještě upravit speciálními technologickými postupy.

V obchodech lze běžně natrefit i na mořskou sůl. Ta se může oproti běžné kuchyňské soli pochlubit vyšším obsahem jódu. Mořská sůl se získává prostřednictvím odpařování mořské vody.

Stále více příznivců si získává také himalájská sůl. Její naleziště se nachází v blízkosti Himalájského pohoří, nejvýznamnější lokalita leží v Pákistánu. Tam se těží z úctyhodné hloubky několika set metrů. Jedná se původně o mořskou sůl, která se dostala dávnými geologickými procesy pod zemský povrch. Její stáří činí neuvěřitelné stovky milionů let!

Proč zařadit do jídelníčku himalájskou sůl?

Himalájská sůl má nejenom půvabnou růžovou barvu, ale pozornost poutá také svým složením. Pochlubit se může celou paletou různých minerálních látek a stopových prvků. Jmenovitě se jedná například o železo, draslík, hořčík, vápník, selen, zinek, jód a měď. Na rozdíl od běžné soli obsahuje himalájská sůl tyto prvky v podobě, kterou dokáže lidský organismus lépe využít.

Potěší i fakt, že himalájská sůl je čistě přírodní. To znamená, že po vytěžení ji není třeba průmyslově zpracovávat a dodatečně upravovat. Neobsahuje proto žádné přidané látky.

Reklama

Při rozumném používání se v souvislosti s himalájskou solí uvádí řada pozitivních vlastností:

  • detoxikační účinky

  • zlepšení schopnosti využít živiny v zažívacím traktu

  • prevence svalových křečí

  • regulace hladiny cukru v krvi

  • udržení vyvážené pH rovnováhy

  • příznivý vliv na cévy

  • podpora správné činnosti nervové soustavy

  • prevence nízkého krevního tlaku

Himalájská sůl v kuchyni

Používání himalájské soli v kuchyni je hračka. Pracuje se jí totiž stejně jako s běžnou kuchyňskou nebo mořskou solí. Jemnozrnnou solí je tudíž možné dochutit prakticky jakákoliv slaná jídla.

Hrubozrnná himalájská sůl je vynikající posypka na pečivo. Její růžově zbarvená zrníčka na něm navíc vypadají velice efektně a zaujmou na první pohled.

Himalájská sůl však netradičně oživí i některá sladká jídla. Doporučujeme ji zkusit třeba na domácí čokoládu se slaným karamelem a jiné luxusní pochoutky.

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, healthyhumanlife.com, medicinenet.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 7.4.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama