Reklama

5 úžasných pomocníků pro jarní detoxikaci organismu

Po dlouhé zimě volá naše tělo po vnitřní očistě. Vyslyšte ho a dopřejte mu zasloužený restart. Za jarní detoxikaci se náležitě odmění, pozitivní účinky pocítíte záhy na těle i na duši. Pročistit organismus nemusí být navíc nikterak složité, jednoduše stačí do jídelníčku zařadit vhodné potraviny. Vybrali jsme pro vás 5 favoritů, kteří si v tomto směru vedou skvěle.

Reklama

Jarní detox se vyplatí. Jaké jsou jeho benefity?

Jaro se nese ve znamení probouzející se přírody. Je to také doba, kdy máme tendenci se pustit do generálního úklidu domova, naleštit okna a ozdobit je rozkvetlými truhlíky. Zaměřit bychom se však měli i sami na sebe a dopřát si jarní očistu organismu.

Dokonce i menší změna v dosavadním jídelníčku a zvýšená konzumace potravin s detoxikačními vlastnostmi často mile překvapí svým pozitivním efektem. Toto jsou některé z prospěšných účinků:

  • lepší fungování imunitního systému

  • zdravější trávení

  • více energie a celkové vitality

Reklama

  • zlepšení nálady

  • pozitivní vliv na paměť a koncentraci

  • prevence zánětlivých procesů v těle

  • čistší a zářivější pleť

  • úleva při opakujících se bolestech hlavy

  • ideální start pro redukční dietu

Potraviny s pročišťujícím účinkem

Příroda je štědrá a nalezneme v ní širokou škálu potravin, které se pyšní pročišťujícími účinky. Obecně jsou vhodná spíše lehká a dobře stravitelná jídla, která jsou bohatá na antioxidanty a vlákninu.

Dbát je třeba rovněž na dostatečný pitný režim.

1. Kopřiva dvoudomá

Žahavá kráska představuje mnoha generacemi odzkoušenou bylinku s pročišťujícím účinky. Napomáhá vyplavit z těla všechny toxiny a další nežádoucí látky. A protože její sezóna začíná právě v jarních měsících, není problém dopřát si detoxikační kúru z čerstvě natrhaných kopřiv.

2. Smetanka lékařská

Česká krajina ukrývá i další léčivý zázrak, a tím je zdánlivě obyčejná pampeliška. Ve skutečnosti však vyniká svými detoxikačními vlastnostmi. Příznivě působí i na játra a žlučník, uklidňuje trávení, povzbuzuje činnost ledvin a má pozitivní efekt v případě rozličných kožních neduhů.

3. Citron

Citrony patří mezi nejběžnější citrusové plody. Skrývá se v nich významné množství vitaminu C a dalších zdraví prospěšných látek, a proto se mohou stát i ony součástí vnitřní očisty těla. Napomáhají chránit buňky před oxidativní stresem, podporují metabolismus, kromě toho působí příznivě na imunitu a cévy.

4. Zelený čaj

Dalším osvědčeným detoxikačním prostředkem je zelený, případně bílý čaj. Patří mezi významný zdroj antioxidantů, a proto ho buňky v těle doslova milují. Zelený čaj si poradí i s krevních cukrem, který udržuje v rovnováze. A je skvělým pomocníkem tehdy, pokud je třeba povzbudit látkovou výměnu.

5. Avokádo

Exotické avokádo našlo cestu i do českých kuchyní. Nejenže skýtá zajímavé chuťové zážitky, ale jeho konzumace je navíc zdraví prospěšná. Najdeme v něm „zdravé tuky“ a další důležité živiny. Navíc se uvádí, že avokádo dokáže úspěšně regulovat chuť na sladké.

Aby to všechno mělo smysl…

Zařadit detoxikační potraviny do jídelníčku není složité. Ale aby se skutečně dostavil kýžený efekt, je vhodné se také zamyslet nad dosavadními stravovacími návyky. Je jasné, že pokud si dá člověk ke snídani kopřivové smoothie a večeři zají balením slaných chipsů, je zkrátka něco špatně.

Z jarní očisty organismu lze vytěžit maximum pouze tehdy, pokud se v jídelníčku zároveň omezí ty potraviny, které mají přesně opačný účinek. Které to jsou?

  • Čokoláda a sladkosti

  • Kofeinové nápoje

  • Alkohol

  • Polotovary

Zdroje: realfoodforlife.com, adventureyogi.com, goodfood.com.au, thenewpotato.com, opencolleges.edu.au

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 15.3.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama