Reklama

Vláknina: Balzám pro střeva a pomocník při hubnutí

Nezapomeňte do svého jídelníčku zahrnout dostatek vlákniny. Nejenže má pozitivní vliv na lidské zdraví a udržuje v dobré kondici střevní trakt, ale zároveň pomůže zhubnout přebytečné kilogramy.

Reklama

Vláknina ve zkratce

Zdravá a vyvážená strava se bez vlákniny neobejde. A ačkoliv ji lidský organismus nedokáže trávit, tudíž střevním traktem pouze prochází, v jídelníčku má své nezastupitelné místo.

Pozitivně působí na trávení, čímž ovlivňuje celkové zdraví člověka. Uvádí se dokonce, že dostatečný přísun vlákniny je účinnou prevencí před řadou tzv. civilizačních onemocnění (např. obezity či rakoviny tlustého střeva). Její přísun je důležitý také při hubnutí, kdy napomůže dosáhnou kýženého výsledku.

Vláknina je obsažena pouze v potravinách rostlinného původu. Dělí se do 2 skupin, a to na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, z nichž každá má poněkud jiné vlastnosti.

Rozpustná vláknina

Protože na sebe váže vodu, v trávicím traktu mnohonásobně zvětšuje svůj objem. Ve střevech působí jako prebiotikum.

Nerozpustná vláknina

Tvoří ji hrubá vlákna, která se chovají podobně jako kartáč, to znamená, že střeva mechanicky čistí. Nerozpustná vláknina rovněž urychluje průchod nežádoucích (odpadních) látek.

Reklama

Pozitivní účinky vlákniny na organismus

Proč je vlastně vláknina důležitá? Odpověď skýtá bohatý výčet, který shrnuje to nejdůležitější, jakým způsobem vláknina ovlivňuje lidské zdraví:

  • celkově příznivě působí na střevní trakt

  • je vhodným doplňkem při detoxikačních kúrách

  • navozuje pocit sytosti, a proto zabraňuje přejídání

  • podporuje metabolismus tuků

  • redukuje trávení nežádoucích látek

  • přispívá k normální hladině cholesterolu v krvi

  • snižuje riziko rakoviny tlustého střeva

  • je prevencí kardiovaskulárních onemocnění

10 druhů potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Zařadit dostatek vlákniny do jídelníčku nemusí být věda. Stačí do něj zahrnout ty potraviny, které jsou na tuto složku bohaté. Které to jsou?

  1. Pšeničné otruby

  2. Lněné semínko

  3. Fazole

  4. Sójové boby

  5. Celozrnná mouka

  6. Pohanka

  7. Jablka

  8. Hnědá rýže

  9. Ovesné vločky

  10. Čočka

K oblíbeným zdrojům vlákniny patří také psyllium neboli jitrocel indický. Je dostupný ve formě hrubšího, případně jemného prášku, který stačí přimíchat například do jogurtu nebo oblíbeného nápoje.

Ve zdravé kuchyni se často používá rovněž čekankový sirup. Ten je velice bohatý na rozpustnou vlákninu a může nahradit klasický cukr.

Zdroje: healthline.com/nutrition/why-is-fiber-good-for-you, mayoclinic.org, healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods, benefiber.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 16.2.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama