Není jen mrkev a petržel. Netradiční kořenovou zeleninu se vyplatí vyzkoušet!

Mrkev, petržel, celer, ředkvička a křen. Říkáte si, že kořenová zelenina už vás nemá čím překvapit? Pokud rádi experimentujete a milujete zeleninu na tisíce různých způsobů, pak by vám neměly uniknout ani ty méně známé druhy kořenové zeleniny. I ony totiž mají rozhodně co nabídnout.

Černý kořen

Černý kořen neboli hadí mord španělský zaujme svým protáhlým úzkým tvarem a tmavě zbarveným povrchem. Před zpracováním v kuchyni je však třeba ho nejdříve oloupat, čímž se odhalí světlá dužina. Kromě toho je vhodné ho také zbavit nahořklé šťávy, pak totiž ještě více vynikne jeho mírně nasládlá chuť s ořechovými tóny.

Tato málo známá kořenová zelenina se může pochlubit širokým uplatněním v kuchyni. Dá se totiž konzumovat nejen tepelně upravená, ale i syrová. Povařený černý kořen chutná výtečně společně s jemnými druhy omáček, dá se smažit podobně jako řízek, hodí se do polévek a omáček. Zajímavé chuťové vlastnosti propůjčí zeleninovým pomazánkám.

Pastinák

Na první pohled připomíná pastinák přerostlou petržel. A není tomu pouhou náhodou, protože se skutečně jedná o příbuzné. Kromě větší velikosti je pro něj charakteristická i sladší chuť, která potěší chuťové pohárky.

V minulosti měl pastinák v tradiční české kuchyni své důležité místo, později se na něj však poněkud pozapomnělo. To už se naštěstí změnilo, dnes lze na tuto kořenovou zeleninu běžně natrefit v obchodech.

Pastinák je možné zpracovat podobně jako petržel. Nastrouhaný nebo nakrájený na kostičky se hodí například do polévek. Je také oblíbenou ingrediencí pro přípravu dětského pyré. A protože dobře chutná rovněž syrový, může oživit pomazánky nebo zeleninové saláty.

Tuřín

Této odolné kořenové zelenině se někdy přezdívá „švédská ředkev“, protože se jí dobře daří i v chladných regionech. A ačkoliv tuřín v minulosti sloužil spíše jako krmivo pro dobytek a lidmi byl konzumován hlavně z nouze v obdobích hladomoru, má i on co nabídnout.

Kořen tuřínu má kulovitý tvar a žlutooranžovou dužinu. Svou štiplavě nasládlou chutí připomíná známější kedluben. Svými vlastnostmi se hodí pro přípravu přílohy v podobě kaší, lze ho přidávat do polévek a omáček. Nakrájený na kolečka a obalený v trojobalu se může také osmažit, případně se z něj podobně jako z celeru dají připravovat zeleninové hranolky pečené v troubě.

Lotos

Lotos je půvabnou vodní rostlinou, která se pyšní nádherným něžným květem. Ten je v hinduismu a budhismu dokonce posvátným náboženským symbolem. Pozornost ale poutá i silný kořen rostliny, který je zejména v indické a čínské kuchyni oblíbeným druhem zeleniny.

Vyznačuje se příjemnou nasládlou a zároveň lehce štiplavou chutí. Navíc je jeho vnitřek proděravělý, což mu po pokrájení na plátky propůjčuje zajímavý dekorativní vzhled.

Nakrájený lotosový kořen může být netradičním oživením zeleninové polévky. Lze ho také dochutit kořením a orestovat na pánvi nebo grilovat. V takovém případě je skvělý jako předkrm, příloha k masu, ale konzumovat ho lze i samostatně.

Zdroje: modernfarmer.com, pfaf.org, hortmag.com

Od: Jitka Kučová, 14.2.2022