Reklama

Má atraktivní obal a skvěle chutná. Artyčok vás zaručeně překvapí

Je až s podivem, že je artyčok v našich končinách stále poměrně neznámým pojmem. Tuto netradiční zeleninu mnozí lidé ještě nikdy neokusili. Zato ve Středomoří na ni dopustit rozhodně nedají. A není divu. Artyčok se pyšní atraktivním vzhledem, výtečnou delikátní chutí, a navíc ukrývá celou řadu mikroživin důležitých pro dobré zdraví.

Reklama

Když příroda kouzlí…

Artyčok zaujme už na první pohled, jedná se totiž o vskutku půvabnou a atraktivní rostlinu. Přízemní velké a dužnaté listy vytváří růžici, uprostřed níž vyrůstá přímá nevětvená lodyha, která může dosahovat výšky až okolo 1 metru. Právě ona nese nepřehlédnutelné květy, které připomínají bodlák. Mají červenofialové až modravé zbarvení a jsou opravdu impozantní. Právě kvůli těmto dekorativním květům je artyčok často vysazován v okrasných zahradách.

Rostlina je teplomilná, její domovinu nalezneme v klimaticky příznivé oblasti Středomoří, kde si libuje na prosluněných stanovištích. Také v jihoevropské kuchyni má dlouhou tradici a je součástí mnoha výtečných receptů. Pro tyto účely se sklízí květní lůžka artyčoku.

Artyčok se v kuchyni snadno zabydlí

Jakmile artyčok jednou ochutnáte, snadno si jej oblíbíte a hned budete pátrat po tom, kde jej sehnat. Tato netradiční zelenina se může pochlubit velice příjemnou delikátní a mírně nahořklou chutí, která potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších labužníků.

V kuchyni se používá měkká dužina poupěte, které se přezdívá „srdíčko“. Syrový artyčok je třeba nejdříve pečlivě okrájet a zbavit pichlavého obalu. Poté se očištěná dužina krátce povaří v osolené vodě. A nyní už je připravena k dalšímu zpracování.

Zeleninové saláty

Zeleninové saláty jsou příjemně osvěžující, a navíc plné vitaminů. Mohou tvořit zdravou přílohu třeba k masu, ale i samostatně chutnají skvěle. Pokud rádi experimentujete, můžete zeleninový salát oživit nakládanými artyčokovými srdíčky.

Reklama

Lahodné polévky

Také polévky dokáže artyčok zajímavě ochutit a propůjčí jim luxusní chuť. Nejvíce se hodí do jemných krémových polévek, které se podávají společně s opečenými krutony. Použít lze jak čerstvý artyčok, tak i ten nakládaný.

Směs na těstoviny

Směsi na špagety a jiné těstoviny je možné připravit na tisíce různých způsobů. A jako jednu z báječných ingrediencí můžete použít právě artyčok. Pokud směs navíc ochutíte podrceným česnekem nebo nasekanými lístky čerstvé bazalky, bude výsledek vskutku famózní.

Další tipy, jak zpracovat artyčok v kuchyni:

  • netradiční ingredience na pizzu

  • grilované artyčoky jako příloha k masu

  • artyčoky plněné mletou masovou směsí

  • nakládané artyčoky jako netradiční předkrm

  • zapečené artyčoky se sýrem a bylinkami

Mimochodem, v Itálii je oblíbený tradiční bylinný likér Cynar, který má charakteristickou hořko-sladkou chuť. A právě jednu z důležitých přísad představují listy artyčoku, podle kterých nese nápoj i své jméno.

Chcete utišit alergii nebo pročistit játra? Artyčok umí obojí!

Artyčok je právem označován za tzv. superpotravinu. Obsahuje totiž celou řadu vitaminů (A, B, C, E), minerálních látek (draslík, hořčík, mangan, vápník, železo), stejně jako další mikroživiny včetně vlákniny, flavonoidů, tříslovin, organických kyselin, rutinu aj.

Nejenže si tudíž jeho konzumací skvěle pochutnáte, ale zároveň uděláte něco prospěšného pro své zdraví.

Zdravotní účinky artyčoku:

  • Přispívá ke zdraví a regeneraci jater, má detoxikační účinky

  • Podporuje tvorbu žluči

  • Udržuje normální stav trávení, ulevuje při nadýmání

  • Snižuje hladinu cukru v krvi

  • Reguluje hladinu cholesterolu v krvi

  • Má příznivý efekt při alergiích a atopickém ekzému

  • Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu

  • Povzbuzuje látkovou výměnu

  • Napomáhá chránit buňky před oxidativním stresem

Pro zdravotní účely se používají nejenom květní lůžka artyčoku, ale také jeho listy a kořen.

Zdroje: homegrownherbgarden.com, sciencedirect.com, healthbenefitstimes.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 4.2.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama