Reklama

5 vynikajících exotických kořenících směsí, které by neměly chybět v žádné kuchyni

foto: Pixabay

Možná některou z nich již znáte nebo dokonce máte doma. Pokud ne, určitě se vyplatí je vyzkoušet. Je totiž pravděpodobné, že následující kořenící směsi najdou ve vaší spíži své stálé místo.

Reklama

Adžika

Tato kořenící směs má svůj původ na Kavkaze. Tradičně se používá zejména v Arménii a Gruzii. Vyznačuje se příjemnou vůní a lehce pikantní chutí. Najdeme v ní mimo jiné koriandr, saturejku, bazalku, pálivou i sladkou papriku, mátu a další bylinky.

Adžika je nepřekonatelným kořením na grilované a mleté maso. Ale skvěle chutná i v bezmasých pokrmech, hodí se především do jídel připravených z lilku, cukety a luštěnin.

Čubrica

Čubrica má svůj domov na Balkánském poloostrově. Je pro ni charakteristická pronikavá vůně a příjemná chuť. Existují dvě základní varianty tohoto chutného koření: nepálivá zelená čubrica a pikantní červená čubrica. Obě směsi obsahují například pískavici řecké seno či saturejku.

Tato balkánská kořenící směs je výborná do luštěninových a zeleninových jídel, polévek a zapékaných pokrmů. Využije se také při přípravě domácích sýrů.

Garam masala

Jedná se o tradiční indickou kořenící směs, které nelze upřít neobvyklá orientální vůně a příjemná ostrá chuť. Skládá se mimo jiné z mletých chilli papriček, kardamomu, koriandru, římského kmínu a fenyklu.

Reklama

Garam masala se uplatní především při přípravě indických pokrmů, za všechny uveďme třeba vynikající rýžový pilaf. Ale dochutí i pečené maso, ryby, luštěniny a takřka jakékoliv pokrmy z rýže.

Harissa

Toto arabské koření, které má původ v severoafrickém Tunisu, ocení zejména milovníci ostrých jídel. Harissa totiž obsahuje kromě dalších složek česnek a pálivé chilli papričky.

Jedná se o univerzální kořenící směs, která se hodí prakticky do všech jídel, kterým chceme dodat pikantní chuť. Skvělá je zejména v omáčkách a masových marinádách, hodí se do těstovin, rýže a kuskusu. A zajímavě oživí dokonce i tradiční český guláš.

Zatar

Rovněž Zatar patří mezi tradiční kořenící směsi orientální kuchyně. Jeho základ tvoří pouze tři složky. Jedná se o tymián, sezamové semínko a plody škumpy koželužské. Výsledkem je neobvyklé aroma a podmanivá chuť.

Kořenící směs je vynikající do cizrnového humusu a dalších luštěninových jídel. Vyzkoušet ji lze i do tvarohových pomazánek, bílých jogurtů nebo třeba salátových zálivek.

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 26.1.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama