Reklama

Vyznavači slaných pokrmů umírají více než kuřáci. Čím nahradit sůl?

Vědci přišli se zajímavým zjištěním. Kdyby lidé přestali se solením, zachránilo by to více životů, než kdyby lidé přestali kouřit. Je známou skutečností, že infarkt a mozková mrtvice je častější příčinou úmrtí než rakovina plic. Málokdo si ale tento fakt spojí s příjmem soli.

Reklama

Život před solí

Sůl s námi není od nepaměti, jak by se mohlo zdát. Poměrně nedávno ještě v kuchyních nebyla sůl využívána vůbec nebo v minimálním množství, protože se jednalo o velmi drahou komoditu. Maso bylo připravováno na sladko či s použitím nejrůznějších bylin.

V době, kdy se používání soli stalo celkem běžnou záležitostí, spotřebovali jedinci do jednoho gramu soli za den. Dnes najdeme země, kde průměrná spotřeba soli odpovídá 10 g na osobu a den, což je alarmující množství.

Maximální doporučená denní dávka by se měla pohybovat do 3 g na osobu a den.

Přisolte si hotový pokrm

Zajímavým výsledkem nejrůznějších šetření je, kdy lidé přijímají nejvíce soli. Není to totiž tím, že by několikrát denně sáhli po solničce a hotový pokrm si přisolili. Tam lidé přijímají soli jen malé množství. Mnohem větším problémem je pečivo, uzeniny, polotovary, konzervy a nejrůznější průmyslově zpracované pochutiny. Sůl je zvýrazňovačem chuti, ale také konzervantem, který prodlužuje trvanlivost. Používá se i jako pojivo do nejrůznějších směsí při výrobě potravin. Z výše uvedených důvodů je soli v potravinách více než potřebujeme pro blaho chuťových pohárků.

Snižujte množství soli

Že je sůl strašákem a zvyšuje riziko úmrtí na infarkt a mozkovou mrtvici, není překvapením. Ve stovkách tisíc osob se počítají pacienti s kardiovaskulárními potížemi a v miliónech ročně osoby trpící vysokým krevním tlakem. Pro stát to také znamená zvýšenou finanční zátěž při léčení dotčených osob. Proto v řadě zemí začíná sílit doporučení pro snižování spotřeby soli. Prvním krokem by mělo být snížení množství soli v pečivu a následně se zvažují určité zákonem stanovené limity pro obsah soli v potravinářských výrobcích.

Reklama

Snižování denního příjmu soli by se zároveň mělo dít přes osvětu osob.

Čím nahradit sůl v potravinách

Dobrou zprávou je, že slané chuti lze odvyknout. Změna by se ale měla dít postupně a chuťové pohárky je třeba uspokojit jinou chutí. I méně slané jídlo může mít výraznou chuť.

Základem jídelníčku bez soli je nepřidávat sůl během přípravy pokrmu a dosolit si až hotový pokrm na talíři. Během přípravy jídla nepoužívejte žádné míchané směsi koření, právě ty obsahují velké množství soli. Koření volte jednodruhové, směsi koření si můžete doma namíchat.

Koření, které nahradí sůl

Výraznou chuť mají: pepř, červená paprika, zázvor, libeček, chilli, rozmarýn, oregano, bazalka nebo majoránka. Maso můžete předem nakládat do jogurtu, potírat česnekem nebo citrónem. Výborná je i příprava na kari nebo s velkým množstvím kořenové zeleniny. Do pokrmů přidávejte cibulku, pažitku, petržel. Výraznější chuti dosáhnete, pokud je přidáte až těsně před servírováním.

Kdo solí nejvíce?

Větší touhu po soli mají lidé trpící obezitou a starší osoby. U starších osob je omezený čich a chuť, proto vyžadují výraznější chuť pokrmů. Více soli spotřebují také kuřáci.

Které pokrmy nemusíme solit

Není nutné solit pokrmy, které zapékáme se sýrem nebo které obsahují uzené maso či jinou uzeninu. Solit nemusíte ani mořské ryby a plody moře. Po soli nesáhněte ani tehdy, když k přípravě nebo dochucení hotového jídla na talíři použijete čerstvé bylinky.

Určitě si doma zřiďte malou bylinkovou zahrádku.

Další tipy k ochucení pokrmů bez soli

  • Medvědí česnek – do masových směsí.

  • Limeta – k ochucení ryb a pokrmů s těstovinami.

  • Čerstvý kopr – ochucení brambor a bramborových pokrmů.

  • Rozmarýn – k pečeným masům a bramborovým pokrmům

  • Máta – do nejrůznějších marinád.

  • Pomeranče, mandarinky – do masových směsí.

  • Křen – do dipů a omáček.

Zdroje: MyHealthFinder.gov, HarvardHealthPublishing.edu, NationalKidneyFoundation.org, NHS.uk, ProjectAngelHeart.org

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 21.1.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama