Jak bojovat proti nafouklému břichu?

Problémy s nafouklým břichem zná jistě každý z nás. Pokud nás nafouklé břicho trápí delší dobu, není to už pouze nepříjemná záležitost, nýbrž docela zásadní problém.

Abychom potížím s nafouklým břichem mohli předejít, či se jich zbavit, pokud se již u nás vyskytnou, musíme zjistit příčinu. A příčin může být hned několik.

Příčiny nafouklého břicha

Nejčastější z nich je přílišná plynatost ve střevech. S mírou konzumujte nadýmavou zeleninu jako brokolici, květák, cibuli, česnek, zelí nebo kapustu. Také meloun pojídejte s rozumem, dále ovoce jako broskve, nektarinky, švestky, třešně, blumy. Luštěniny předem namáčejte, vodu poté slijte, a vařte v čerstvé. Všechny tyto potraviny obsahují oligosacharidy, které mohou stát za vaším nafouklým břichem.

Pozor také na čerstvý chléb a další čerstvě upečené pečivo či buchty. Je to výborné samozřejmě, co si budeme povídat, ale… Břicho vás potom může pěkně potrápit.

Snažíte se změnit jídelníček a stravovat se zdravěji? Možná ani netušíte, že to najednou trochu nebo více přeháníte s vlákninou. Celozrnné výrobky, větší množství ovoce, zeleniny, proteinové tyčinky, to je více vlákniny, než potřebujete. Zkrátka platí všeho s mírou.

Intolerance některých potravin

Nesnášenlivost laktózy a lepku může být dalším důvodem, proč se cítíte nafoukle a tudíž nekomfortně. Vypozorujte si, po kterých potravinách se cítíte hůře, můžete tak vyloučit případné alergeny, a potíže tak vyřešit, či alespoň znatelně zmírnit. Někdy snesete laktózu i lepek, ale každé zvlášť, pokud potraviny s laktózou a lepkem nakombinujete, může vám toto spojení natropit neplechu. Proto sledujte a pozorujte chování vašeho těla a zkoušejte, které potraviny a jejich kombinace vám nejlépe sednou.

Pijte neperlivé nápoje, protože bublinky v coca cole, sodovce či jiných sycených limonádách či minerálkách může pocit nafouklého břicha lehce vyvolat. Nehledě na to, že sladké limonády nám do těla nic dobrého nepřinesou, ba právě naopak.

Dalším velkým mínusem je pojídání smažených hotovek, brambůrek, pizzy, sladkostí, pečiva z listového těsta a dalších podobných průmyslově zpracovaných potravin. Náš trávicí systém si s nimi totiž poradí velice těžko.

Hýbejte se

I nedostatek pohybu může stát za vašimi vleklými potížemi. Tělo potřebuje pohyb, střeva potřebují pohyb také, aby mohla správně fungovat a nehromadila plyny.

Víte, že i obyčejné a zdánlivě nevinné žvýkání žvýkaček může vyvolat potíže s nafouklým břichem? Žvýkáním spolykáme zbytečně spoustu vzduchu a navíc žvýkačky obsahují umělá sladidla, která tělo špatně tráví a hromadí plyny v tenkém střevu.

Na vině může být stres

To samé platí při hltavém pojídání potravin. Jezte v klidu, bez stresu, pečlivě žvýkejte.

Ano, stres stojí za problémy s trávením a tím pádem nafouklým břichem v neposlední řadě. Spoustu lidí žije ve stresu dnes a denně. Někdy to snad ani jinak nejde, ale přece jenom bychom měli více myslet na své zdraví a méně důležité záležitosti vypustit, nestresovat se jimi. Náš trávicí systém se nám potom jistě odmění.

Nafouklé břicho můžete mít také z důvodu přílišného zadržování vody v těle. Zkuste méně solit a popíjejte kopřivový čaj. Vyhýbejte se kyselinotvorným potravinám.

Zařaďte do své stravy probiotika

Pomozte našemu trávicímu systému probiotiky. Ať už konzumací jogurtů s živými kulturami či popíjením kefírů nebo probiotickými doplňky stravy, které koupíte v každé lékárně.

Pocit nafouklého břicha mohou také zaznamenat ženy v období před menstruací jako důsledek premenstruačního syndromu, kterým trpí až třetina žen. S nástupem menstruace by měly potíže vymizet.

Pokud nepostačí úprava jídelníčku, vyloučení nevhodných potravin, doplnění probiotik a potíže přetrvávají nadále, měla by přijít na řadu návštěva lékaře, aby došlo k vyloučení vážnějšího problému.

Od: Šárka75, 21.7.2019