Reklama

Kde se vzaly a jak se s časem měnily podmanivé bonbony marshmallow?

Bílé, růžové, modré i zelené a žluté. Bonbony marshmallow mohou nabývat různých barev i tvarů, ale jedno mají společné. Můžete je mačkat, ohýbat a všelijak deformovat a ony se téměř vždy pohotově vrátí zpět do původního podoby Přitom stačí chvíle a v ústech po nich nezbyde nic kromě charakteristické, ale pomíjivé sladké chuti. Těžko věřit, že téhle futuristické sladkosti dali vzniknout lidé již ve starověku. A to ani nemluvě o skutečnosti, že původně měla za úkol léčit.

Reklama

Jak přišly marshmallow ke svému jménu

Název marshmallow, který je pro pěnové cukrovinky ve světě dobře zavedený, je od odvozen trochu překvapivě od názvu rostliny. S tou dnešní bonbony složené obvykle převážně z cukru nemají nic společného, ale když byly tyto pamlsky ještě v plenkách bylo to trochu jinak. Rostlina nazývána česky proskurník lékařský nemohla v receptuře chybět. Vlastně byla dokonce základní ingrediencí. Proskurník lékařský (latinským názvem Althaea officinalis) nese v angličtině jméno marsh-mallow a pěnové bonbony jej v podstatě podědily, i když ne hned poté, co spatřily světlo světa.

Léčivá cukrovinka

Proskurník lékařský je už po staletí využíván v léčitelství. Roste v jižních oblastech Evropy, Asii a dnes také v Severní Americe. Setkat se s ním můžete i u nás. Roste na našem území vzácně, pouze v teplejších polohách, které mu nabízí příznivé podmínky.

Pro léčivé účinky se zpracovává zejména kořen obsahující slizy. Slizy jsou lepivé a vysoce viskózní složky, na které lze v přiblížení nahlížet jako na prostorové sítě velkých molekul. Tyto sítě ve své struktuře zachycují vodu a zvětšují tak svůj objem. V léčitelství se využívají například v léčbě dýchací soustavy.

Léčivé schopnosti slizu proskurníku si všimli i starověcí léčitelé. Ti z jeho kořenů připravovali tekuté léčivé přípravky. Proskurník znali i v Egyptě, kde ze slizu obsaženého v jeho kořenech vznikly první léčivé cukrovinky. Nikdo přesně neví, jak jejich uzdravující cukrovinka přesně vypadala, ale v jejím složení kromě proskurníku nechyběl med a ořechy. Údajně se do ní přidávalo také exotické ovoce.

První marshmallow dnešního typu

Proskurník se k léčení využíval i mimo Egypt, ale až do 19. století neexistuje záznam, že by z něho ještě někde jinde mimo Egypt vyráběli sladkosti. Změnit to měli Francouzi. Do jejich země se proskurník dostal až v 18. století. I Francouzi nejprve využívali rostlinu pro přípravu kapalných léků, než místní cukráře napadlo zpracovat kořen rostliny spolu s cukrem, vodou a vaječnými bílky. Vznikl nadýchaný dezert, jehož příprava trvala jeden až dva dny. Jejich dílo mělo kladný ohlas a pěnové cukrovince se otevřely dveře do světa.

Reklama

Barevná Amerika

Marshmalow si často spojujeme s Amerikou, přesněji zejména s USA. Snad za to může ta barevnost typická pro americké sladkosti. Na území Spojených států se nadýchané cukrovinky dostaly s několikaletým zpožděním. Než se tak stalo, stačily francouzské dezerty trochu pozměnit charakter a americká škola jim jistě dala skvělí potenciál k dalšímu růstu. Automatizace výroby a americká velkoprodukce výrazně napomohly rozšíření nabízené škály pěnových bonbónů během velkého boomu v druhé polovině 20.stoleti. Pružná a barevná cukrátka zkrátka uchvátila a svou oblibu si drží dosud, i když poptávka po zdravých alternativách tradičních sladkostí jim poněkud kazí kariéru.

Naše pěnové laskominy

U nás je v současnosti většina pěnových bonbónů vyráběna z cukru, želatiny a vody. K této trojici základních surovin se přidávají ještě další látky upravující barvu, chuť a vůni a také složky zlepšující vlastnosti pěnové hmoty. V některých případech je v receptuře namísto cukru nějaký typ sirupu nebo dokonce med. Aby byly bonbony přívětivé i veganskému jídelníčku, nahrazuje se občas také želatina. Vhodnou náhradou želatiny je například agar vyráběný z mořských řas.

Jsou nadýchané bonbony zdravé?

Z pohledu péče o zdraví nemají současné marshmallow co nabídnout. Už z podstaty je jejich hmota tvořena převážně cukry a je celkem jedno, jestli tyto cukry pochází z cukrové řepy nebo medu. Mnoho výrobků je navíc dokrášlováno různými barvivy. Řada z nich patří do skupiny takzvaných éček. Někteří producenti barvila z této skupiny již nahradili přirozenějšími alternativami získávanými například z rostlin. Pokud ale chcete jistotu, že se ve složení neskrývá nějaká záludnost, máte možnost si nadýchané marshmallow připravit i doma ze surovin, které sami shledáte jako vhodné.

Reklama

Autor: Jana Macháčková, 10.5.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama