Používáte alobal v kuchyni? Získejte z něj maximum!

Zatímco jedni na stříbrolesklou fólii z hliníku nedají dopustit, jiní v ní vidí nebezpečného nepřítele, kterého je třeba zapudit co nejdál od dveří kuchyně. Řeč je samozřejmě o alobalu. Ten se pro potravinářské účely vyrábí hned v několika tloušťkách a při správné aplikaci se z něho stává šikovný kuchyňský pomocník. Mrkněte s námi, jak na něj.

Dvě strany

Protože je alobal věhlasný svou schopností urychlovat přípravu pokrmů, využijeme jej například při pečení v troubě nebo venkovním grilování. Skvělí je také na balení teplých potravin. Funguje totiž jako ochrana proti rychlé ztrátě teploty.

Ve všech zmíněných úkolech hraje významnou roli teplo, které se v prostoru dokáže šířit zářením podobně jako světlo. Když se tepelné záření dostane do kontaktu s hliníkovou fólií, odrazí se a změní směr.

Nejen mince, ale i alobal má dvě strany. Jedna je hladká a lesklá, druhá matná. Lesklá strana alobalu odráží záření zpět ke zdroji, matná jej rozptyluje do okolí. Proto má význam aplikovat alobal k pokrmu konkrétní stranou, podle toho, čeho chceme docílit.

Chcete-li pokrm rychleji ohřát, přikryjte jej alobalem tak, aby lesklá strana fólie byla orientována k němu. Pokud chcete naopak pokrm udržet déle teplý, orientujte alobal lesklou stranou vně. Že se vám to snadno splete? Není důvod se trápit. Efekt není příliš výrazný, ale za určitých okolností může být užitečný.

Různé tloušťky

Alobal pro balení potravin se prodává hned v několika různých tloušťkách. Lesklé fólie mají obvykle tloušťku v rozmezí mezi 0,004 mm a 0,02 mm. Čím silnější fólie je, tím méně je náchylná k protržení. Proto se silné fólie hodí například pro grilování. Tenčí jsou zase ideální pro překrytí pokrmů v miskách během zapékání nebo ohřevu v troubě.

Pozor na kyselé

Hliníková fólie je náchylná k poškození kyselinami, a to včetně kyselin přírodních, které se běžně vyskytují v potravě. V alobalu by proto neměly být připravovány kyselé pokrmy, například ty, které obsahují ovoce.

Kyselinou narušená fólie zvyšuje zdravotní rizika spojená s hliníkem. Ten se v kyselém prostředí rozpouští a může tak snáze přecházet z fólie do pokrmu. Vedle kyselin výrobci nedoporučují vystavovat hliníkové fólie také solím a teplotám nad 220 °C. Stejně jako přítomnost kyselin, i tyto faktory zvyšují schopnost hliníku přecházet do pokrmu.

Světlo, voda ani vůně alobalu neuniknou

Alobal může posloužit jako ochrana pokrmu před světlem a neprojdou skrze něj ani tekutiny a vůně. Uzavřený pokrm, tak díky němu zůstává nejen teplý, ale také chráněný a voňavý.

Díky tvarovatelnosti hliníku je možné vytvářet z alobalu tvarově různorodé schránky, ze kterých neunikne voda ani mastnota. Alobalový balíček tak chrání nejen pokrm před vlivy zvenčí, ale také okolí před svým obsahem.

Nepropustnosti alobalu se využívá při přípravě grilovaných sýrů nebo při balení potravin na cesty. Je možné z něho zformovat šikovné víčko pro zakrytí hrnců a jiných nádob nezávisle na jejich tvaru.

Od: JaniMa, 1.4.2021