Reklama

Borůvky a brusinky vyčistí krev. Které další potraviny to umí?

Zařadit do jídelníčku pravidelně potraviny na pročištění krve je nejlepší prevencí před infarktem a mrtvicí. Většinu z nich máte v lednici nebo ve spíži. Které potraviny pomáhají pročistit krev?

Reklama

Udržujte krev v kondici

Kardiovaskulární systém přenáší kyslík a živiny do celého těla. Bez krve by se žádný z našich vnitřních orgánů neobešel. Nečistoty v krvi mohou způsobit mírné obtíže, jakými jsou únava nebo nespavost, až po fatální následky, které má na svědomí krevní sraženina. Proto se doporučuje starat se o oběhový systém pravidelně a zařazovat potraviny, které pomáhají s pročištěním krve. Pro účinnější očistu můžete zařadit pravidelný několikadenní detox organizmu.

Nejlevnější čistič, pramenitá voda

Naše tělo se sestává z velké části z vody, proto není překvapením, že čistá voda má na náš organizmus nejlepší vliv. Pokud budete dodržovat pravidelné popíjení čisté vody během dne a vypijete okolo 2 litrů tekutin, prospějete nejen krvi, ale samozřejmě i vnitřním orgánům.

Zázračný citrón

K celkové očistě krve a k léčbě chudokrevnosti můžete využít citronovou šťávu. Citron usnadňuje vstřebávání železa a má vysoký obsah vitamínu C. Mimo jiné, umí snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Všelék česnek

Česnek je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Pomáhá i s pročištěním krve a celkově posiluje organizmus. Z krve dokáže odvést přebytky tuku a snižuje hladinu cholesterolu. Pravidelná konzumace česneku zbavuje tělo toxinů, prospívá i ledvinám a játrům. Nejlepší účinek má prolisovaný (čerstvý) česnek. Jeho konzumace v syrovém stavu není snadná, můžete jej smíchat se lžičkou medu.

Reklama

Chutné borůvky

Pravidelné pojídání borůvek má mnoho blahodárných účinků. Jedním z nich je pročištění krve. Zároveň jsou účinným antioxidantem. S borůvkami ve stravě budete stárnout pomaleji. Přidávejte si je do ovocných salátů nebo do smoothie.

Povolené mlsání, brusinky

Brusinky jsou spojovány s léčbou zánětů močových cest. Umí vám pomoci i s pročištěním krve. K dostání jsou jako sušené plody i jako šťávy. Jejich zařazení do jídelníčku je poměrně snadné.

Domácí ovoce, jablka

Obyčejné jablko, které možná mnohým zevšednělo, je nabité vitamíny. Pokud jej budete jíst pravidelně i se slupkou, pročistíte vaši krev. Pektiny v jablkách váží nadbytečný tuk v krvi a dokáží krev i játra očistit od odpadních látek. Při pravidelné konzumaci jablek obohatíte krev o kyslík.

Nahořklý grapefruit

Grapefruit se téměř vytratil z našich jídelníčků, což je škoda. Hořkost a kyselost není tak nepříjemná a grapefruity jsou velmi prospěšné jak pro krev, tak pro správně fungující metabolizmus. Zkuste je zpočátku míchat do sladších smoothie nebo do ovocných salátů. Postupně chuti přivyknete.

Odvar z kopřiv

Jakmile vykouknou na loukách první lístky kopřiv, vyrazte na jejich sběr. Odvar z čerstvých kopřivových listů je pro pročištění krve výbornou volbou. Čaje a nálevy z kopřiv se doporučují při chudokrevnosti nebo jako doplnění ztráty krve po porodu nebo při menstruaci. Pravidelným popíjením snížíte hladinu krevního cukru a pročistíte organizmus.

Aromatická kurkuma

Kurkuma umí snížit množství cholesterolu v krvi a je vhodná pro ženy po menopauze. Kurkumu můžete použít jako prevenci i jako léčivo.

Zelené saláty

Listové saláty a zelená zelenina (jako například brokolice, okurek) chrání krev před volnými radikály. Zároveň mají velký obsah vlákniny a pomáhají s pročištěním trávícího traktu.

Červená řepa

Pokud zařadíte do jídelníčku častěji červenou řepu, poděkuje vám nejen váš krevní oběh. Červené barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje cévní stěnu. Červená řepa je i vhodným spojencem v boji proti vysokému tlaku.

Lněný olej

Lněná semínka posilují cévy a pomáhají bojovat s vysokým krevním tlakem. Do stravy můžete zařadit jak semínka, tak lněný olej.

Chřest

Chřest posílí cévy vysokým obsahem zinku. Pravidelné zařazení chřestu do stravy brání vzniku krevních sraženin.

V krvi se odráží zdraví celého organizmu a správné okysličení má vliv na každou buňku, tedy i na náš mozek. Pročištěná krev znamená více energie, lepší náladu a bystřejší mysl. Krev se nejvíce zanáší bílou moukou, tukem a cukrem, proto společně se zařazením potravin na očistu krve, snižte ve stravě podíl potravin, které krev zanáší.

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, bbcgoodfood.com, feminus.cz, lekarnahartmann.cz

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 16.5.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama