5 bylinek, které rozproudí váš lymfatický systém

Lymfatický systém je pro tělo velmi důležitý. Pomáhá stabilizovat imunitní systém a odstraňuje z těla toxiny. V dnešní době, kdy má spousta lidí sedavé zaměstnání a podléhá více stresu, bývá lymfa často zpomalená. Jak ji v takové chvíli správně rozproudit? Způsobů je spousta. Pomáhá suché kartáčování, cvičení, saunování i dodržování pitného režimu, do kterého spadají i bylinkové čaje. Které bylinky jsou na lymfu nejlepší? Dozvíte se.

1) Echinacea

Echinacea, česky třapatka nachová, funguje skvěle, protože podporuje imunitu, která je s lymfou neodmyslitelně spjatá. V těle působí jako takové přírodní antibiotikum a pomáhá tělu bojovat s probíhajícími záněty. Nejdůležitější vlastností echinacey ve vztahu k lymfě je čištění organismu. Echinacea lymfu čistí a zbavuje ji přebytečných toxinů, které se v lymfě usazují. Jak echinaceu užívat? S echinaceou se nejčastěji setkáte ve formě tinktury. v lékárnách ji prodávají také jako doplněk stravy v kasplích.

zdroj:

2) Kopřiva

Kopřiva patří k nejvíce detoxikačním bylinám. Pomáhá tělu, aby se správně čistilo, a také ho odvodňuje, tudíž zabraňuje otokům. Kopřiva také snižuje bolesti kloubů a snižuje tělesnou únavu a vyčerpanost. Je to rozhodně rostlina, na kterou byste při podpoře lymfatického systému neměli zapomenout. Užívat ji můžete ve formě čerstvého nálevu z kopřivových z listů, jako čaj z nasušené byliny nebo ve formě alkoholové tinktury.

zdroj:

3) Bříza

Listy břízy v sobě skýtají mnoho zdraví prospěšných látek. Přesto, že se jedná o častý alergen, může vám bříza posloužit jako málokterá rostlina. Bříza je především skvělým diuretikem. Pomáhá nám s přirozeným vylučováním tekutin a toxinů z těla, čímž zabraňuje zadržování vody v organismu. Pomáhá také při revmatismu, při onemocnění ledvin a močových cest. Extrakt z břízy podporuje organismus v jeho přirozené schopnosti vylučovat z těla toxiny také další cestou - potem. Díky tomu ulevuje lymfatickému a spolupracuje s ním. Břízu do své detoxikační kúry určitě zařaďte. Nejlépe jako tinkturu.

zdroj:

4) Vřes

Vřes všichni známu jako okrasnou květinu z květináčů a ze zahrad. Vřes ale také disponuje mnoha léčivými vlastnostmi. Co se podpory lymfy týče, důležité je zmínit jeho detoxikační, dezinfekční a protizánětlivé vlastnosti. Vřes navíc patří mezi diuretika, doporučuje se proto lidem, kteří mají problémy s otoky a zavodněním. Vřes je nejlepší pít jako čerstvý nálev. Bylinu zalijte vroucí vodou, nechte ji 10-15 minut louhovat, a poté ihned vypijte.

zdroj:

5) Svízel

Svízel se doporučuje pro podporu lymfy kvůli tomu, že pomáhá čistit játra a slinivku. Jako kúra se užívá v podobě čerstvého čaje vyluhovaného z květů svízele. Čaj popíjejte každý den, ideálně dvakrát. Svízelová kúra trvá obvykle měsíc. Tuto bylinu můžete užívat i zevně. Nálev ze svízele ulevuje při mnoha kožních chorobách. Léčí vředy, rány a doporučuje se také lidem s problematickou pletí. Tato rostlina dokáže pleť dezinfikovat a zbavuje ji nepříjemných projevů akné.

zdroj:

Od: Barbora, 29.1.2021