Duhový dort s ovocem

Na duhový dort budete potřebovat 2 dortové formy o průměru 20 cm a různé barvy potravinářského barviva. Barva se míchá do 1 těsta už připraveného v hotovém korpusu a následně do krému, který si rozdělíte do různých misek. Část krému bez barvy si ponechejte na tenkou vrstvu, kterou natřete pod marcipán. Ozdobte jedlým papírem, dá se koupit s nejrůznějším potiskem. Předem si zvažte prázdnou mísu, ve které budete šlehat a váhu si zapište.

Reklama

Ingredience

Na 2 malé dortové korpusy

Do 1 korpusu

Krém

Do dortu

Na potah dortu

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Připravíme si 2 malé dortové formy, vyložíme je pečícím papírem nebo důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou.
2.
Oddělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. V robotu šleháme žloutky s cukrem až do chvíle, kdy bude hmota úplně bílá. Žloutky nabydou na objemu.
3.
Až budou žloutky s cukrem úplně bílé, po lžících zašleháme horkou vodu a rostlinný olej. Přidáváme střídavě a postupně.
4.
Zvlášť smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme k těstu. Vypneme.
5.
Vmícháme sníh z bílků, pomalu a vařechou. Zvážíme a rozdělíme podle váhy těsta do dvou dortových korpusů. (Tady je chvíle, kdy potřebujete vědět, kolik váží prázdná mísa, ve které máte těsto).
6.
Do jednoho dortového korpusu vmícháme trochu potravinářského barviva, nejlépe červeného.
7.
Dáme péct na horkovzduch, obojí společně na 180 °C. Po 5 minutách snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 40 minut.
8.
Necháme vychladnout a rozkrojíme každý korpus na 3 díly. Celkem 6 koleček. Budeme střídat světlý a červený korpus, každý střídavě natírat jinak barevným krémem.
9.
Na krém smícháme mouku s mlékem a přivedeme k varu. Uvaříme hustou kaši. Občas promícháme a necháme mírně vychladnout. Čtvrt másla vmícháme do ještě teplé kaše.
10.
Zbytek másla dáme do mísy, necháme změknout a vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Vše přidáváme do másla (ne naopak). Cukru dejte zpočátku jen část.
11.
Do vyšlehané pěny postupně zašleháme vychladlou kaši a tvaroh. Ochutnejte a případně přidejte cukr, záleží na kyselosti ovoce, kterým budete dort plnit.
12.
Krém rozdělte do misek a každou část smíchejte s jinou barvou. Nakrájejte si jahody, připravte borůvky.
13.
Každé patro potírejte jinou barvou krému a přidejte ovoce. Nakonec dort natřete, rozválejte marcipán a dort potáhněte.
14.
Nechejte důkladně vychladnout do druhého dne.

Od: Iva V, 9.4.2024

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 1 hod příprava
40 min vaření
4 hod celkem
Množství: 20 × porce
Autor: Iva V
Cena ingrediencí: 1 × porce = 10 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
410.10 kcal
Protein
5.02 g
Sacharidy
z toho cukr
47.82 g
34.68 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
22.56 g
11.44 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama