Letní závitky jsou skvělou volbou pro horké letní dny, protože jsou osvěžující, snadno stravitelné a plné chuti. Můžete si je přizpůsobit podle svých preferencí tím, že přidáte nebo odeberete různé druhy zeleniny, bylinek nebo masa.
Ingredience (5 x porce)
Na omáčku
Postup přípravy
Připravíme si všechny suroviny na závitky. Nařežeme mrkev, okurku a mátové nebo koriandrové listy na tenké nudličky nebo proužky. Krevety vaříme ve vroucí osolené vodě po dobu 2-3 minut, dokud nezměknou a nezískají růžovou barvu. Poté je okamžitě přendáme do ledové vody, aby se zastavilo vaření. Po vychladnutí je osušíme a nakrájíme na menší kousky nebo ponecháme celé.
Do misky smícháme rybí omáčku, světlou sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr, pastu z česneku a vodu. Tato směs nám poslouží jako omáčka k závitkům.
Připravíme si místo pro práci s rýžovými papíry. Do hlubokého talíře nebo mísy s teplou vodou dáme jednu rýžovou placku a necháme ji chvíli namočit, dokud nezměkne a nezprůhlední.
Položíme změklý rýžový papír na čistý a vlhký povrch, například na prkénko nebo utěrku.
Na spodní třetinu rýžového papíru umístíme lžíci rýže, a poté přidáme připravenou zeleninu, bylinky a krevety.
Složíme dolní okraj rýžového papíru přes náplň a poté přehneme oba boční okraje směrem ke středu.
Pevně zabalíme závitky tak, aby náplň nevypadávala ven ale zároveň dáváme pozor, aby se rýžový papír neprotrhl.
Omáčku servírujeme k závitkům. Buď můžeme ponořit závitky přímo do omáčky před konzumací, nebo ji můžeme nalít do menších misek a nechat závitky namáčet při stolování.
Hotové letní závitky podáváme jako předkrm nebo jako lehké občerstvení. Dobrou chuť! :-)
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 222.49 kcal |
Protein: 5.25 g |
Sacharidy: 46.14 g |
z toho cukr: 2.27 g |
Tuk: 0.70 g |
z toho nas. MK: 0.14 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3905-letni-zavitky