Vejce Benedikt se šunkou

Jakkoliv se může zdát příprava této božské snídaně složitá a náročná, věřte, že jakmile to jednou zkusíte, zjistíte, že je to vlastně celkem jednoduché. Takže s chutí do toho! :-)

Reklama

Ingredience

Na Holanskou omáčku

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Začneme přípravou Holandské omáčky. Připravíme si vodní lázeň: velký hrnec naplníme do půlky vodou a přivedeme k mírnému varu (voda se nesmí vařit, jen být tak horká aby vystupovaly malé bublinky vzhůru) a připravíme si kovovou mísu, která se do hrnce vejde.
2.
V jiném hrnci rozpustíme máslo a lžící sebereme bílou pěnu která se utváří. Odstavíme.
3.
Do mísy (té kovové) dáme žloutky a rozkvedláme je s 1 lžící vody. Mísu dáme do horké vodní lázně.
4.
Nyní přiléváme máslo ke žloutkům - zpočátku jen po kapkách, pak jemným proudem a při tom šleháme buď metlou nebo elektrickým šlehačem. Když omáčka vypadá jako krémová pěna, tak přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu - a to nejtěžší máme hotové!
5.
Housku rozpůlíme a řeznou plochou ji nasucho opečeme na pánvi. Obložíme plátky šunky.
6.
V hrnci přivedeme dostatečné množství vody k varu, osolíme, přilijeme ocet a trochu ztlumíme, aby nám voda pouze probublávala.
7.
Mezitím si povrch housky se šunkou přelijeme Holandskou omáčkou (množství podle chuti).
8.
Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu ho necháme sklouznout do vody. Bílek se snažíme omotat kolem žloutku. Jakmile je bílek pevný, což trvá 2-3 minuty, vejce je hotové.
9.
Vejce vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme okapat a položíme na šunku přelitou holandskou omáčkou, opepříme, osolíme a přiklopíme horní částí housky.

Od: Zuzana, 28.3.2023

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
30 min vaření
50 min celkem
Množství: 2 × porce
Autor: Zuzana
Cena ingrediencí: 1 × porce = 47 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
957.62 kcal
Protein
16.91 g
Sacharidy
z toho cukr
17.25 g
0.75 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
92.71 g
55.08 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama