Domácí vafle

Hledáte ten nejlepší recept na vafle? Čtěte dál! Belgické vafle jsou křupavá pochoutka, každý je někdy ochutnal. Lze je připravit na sladký i slaný způsob. Připravte si je podle skvělého receptu se třemi skvělými tipy, díky kterým budou ty vaše naprosto dokonalé.

Pokud nemáte elektrický vaflovač a nevlastníte ani nástavec k toasteru, můžete použít silikonovou formu do trouby, vaše vafle budou méně křupavé, ale stále skvělé.

3 tipy jak je mít dokonalé

Tip číslo 1: Nahraďte část mouky škrobem. V surovinách je uveden kukuřičný škrob, který učiní těsto kompaktní

Tip číslo 2: Nepoužívejte podmáslí, jogurty nebo skyr. Používejte výhradně mléko. Tuk dodáte máslem, s konzistencí pomůže škrob. Není třeba použít nic jiného než mléko.

Tip číslo 3: Oddělte bílky a žloutky a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Promíchejte mouku, kukuřičný škrob, mléko, prášek do pečiva, sůl, vanilkový extrakt, máslo a žloutky. Vymíchejte řidší sametově hladké těsto. Ve vedlejší míse ušlehejte z bílků tuhý sníh. Rozehřejte si vaflovač a těsně před pečením opatrně vmíchejte bílky.
2.
Pečte do zlatova a křupava. Každý vaflovač má vlastní termostat, řiďte se tedy návodem, v mém vaflovači stačí cca 4 minuty k dokonalému výsledku. Hotové vafle odkládejte na mřížku. Servírujte s ovocem, šlehačkou, karamelovou nebo čokoládovou omáčkou.
3.
Pokud byste raději vafle slané, vynechte vanilku a do těsta přidejte na kostičky nakrájenou a opečenou slaninu. Takové vafle servírujte s volským okem nebo zastřeným vejcem a holandskou omáčkou na způsob vejce Benedikt.
4.
Tajný tip: Vafle jsou většinou součástí snídaně na vidličku nebo brunche. Pokud nemáte chuť ráno vstávat o hodinu dřív a přesto chcete rodinu či přátelé potěšit teplou sladkou snídaní a upéct čerstvé vafle, připravte si těsto předem. Tajným tipem je použití kvasnic místo prášku do pečiva. Těsto bez vajec s droždím místo pečícího prášku umíchejte večer a dejte kynout do lednice. Bonusem bude lepší chuť těsta, protože dlouhé kynutí vylepší chuť mouky, která se navíc stane stravitelnější.

Od: Jana Qara, 6.10.2021

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
5.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
5 min vaření
20 min celkem
Množství: 6 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 8 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
348.89 kcal
Protein
7.11 g
Sacharidy
z toho cukr
34.89 g
2.87 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
19.71 g
11.71 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama